İş hayatı, yaşam mücadelesi, mutluluklar, acılar… Her bir hayat dokunuşu yıllar geçtikçe ciltte kırışıklık, kızarıklık ve sarkmalarla kendini belli ediyor. Zamanı geri getiremezsiniz belki ama ciltteki hasarı en aza indirgeyebilirsiniz.
En küçük bir yorgunluğumuz bile yüzümüze yansırken, yılların yorgunluğunun hepten boynuzumu bükmesi işten bile değil! Neyse ki son yıllarda teknoloji ve tıptaki gelişmeler sayesinde yaşlılığın yansımalarını en aza indirmek mümkün.
ÖNLEMİNİZİ ALIN
Ancak unutulmaması gereken en önemli nokta, kozmetik ve teknolojik dokunuşlardan ziyade zamanında önlem almaktan geçiyor. Aile Hastanesi Dermatoloji Uzmanı Dr. Hülya Sağlam’dan AKŞAM okuyucularına için önemli öneriler, uyarılar…
Hücre döngüsü yavaşlar
Gençlik döneminde çok da farkına varmayabiliyoruz cilt sağlığımızın. Oysa 30’lu yaşlarla birlikte güneş lekeleri, ince çizgiler, kılcal damarlar derken cildimizde daha önce hiç fark etmediğimiz değişimleri görmeye başlıyoruz. Hücre döngüsünün yavaşlamasıyla deri rengi de daha soluk bir hal alıyor. Dr. Sağlam cilt sağlığında doğru bilinen pek çok yanlış olduğunu belirterek “Örneğin, yağlı cildin nemlendiriciye ihtiyacı yoktur düşüncesi yanlıştır. Yağlı ciltlerin de diğer ciltler gibi nemlendirilme ihtiyacı vardır. Su bazlı nemlendiriciler tercih edilir. Özellikle yağlı cilde sahip olan akneli hastaların tedavisi esnasında mutlaka nemlendirici kullanmak gerekir. Yüzünüzü ne kadar çok yıkarsanız o kadar iyidir inanışı, güneş kreminin sadece yazın sürülmesi gerektiği düşüncesi de o hurafeler arasında” dedi.
Yeşil ve kırmızı beslenin!
Günde ortalama 2 litre su tüketmeye özen gösterilmeli. A, E, C vitamini ve antioksidanlardan zengin beslenmeye dikkat edilmeli. Öğünlerde süt ve süt ürünleri, yumurta, balık, domates, çekirdekli kuru üzüm, nar, ananas, böğürtlen, kiraz ve yeşil renkli sebzeler yer almalı.
Sigara ve alkol kırışıklığı artırıyor
Sigara hücrelerin yenilenmesini engelliyor, yaşlanma sürecini hızlandırıyor. Antioksidan etkiye sahip C vitamininin emilimini ve cilt hasarının tamirinde önemli rol üstlenen A vitamini düzeylerini azaltıyor. Serbest radikaller oluşmasına ve hücre hasarına neden oluyor. Bu da derinin erken yaşlanması, kırışıklıkların belirginleşmesi ve cilt sarkmalarına yol açıyor. Sigara içenlerde özellikle ağız ve göz çevresinde erken beliren ince kırışıklıklar oluşuyor. Alkol tüketimi de, cildin nem miktarını azaltıyor. Uzun süre düzenli tüketimde yüzde kızarıklıkların, kırışıklıkların ve sarkmaların oluşmasına yol açıyor.
Sık sık kilo alıp vermeyin
- Günde iki litre su için
Doğal karışımlar faydalı değil zararlı
Gerek internetten gerekse arkadaş çevresinden duyduğumuz ve ‘doğal besin’ diyerek uyguladığımız kulaktan dolma bilgiler cildimize fayda yerine zarar verebiliyor. Dr. Sağlam, örneğin zeytinyağıyla hazırlanan maskelerin kuru cilt tipleri için vücutta ve saçta faydaları ispat edilmiş olmakla birlikte “Örneğin zeytinyağı gözenekleri kapatarak sivilce benzeri oluşumları tetikleyebilir. Ciltte lekelenmeye sebep olabilir” dedi.
Teknolojiyle zamanı geri sarın
Gelişen tıp ve teknoloji sayesinde kırışıklık ve sarkmalarla mücadele edebilmek mümkün.
- Botoks; kaş arası, göz çevresi ve alın çizgilerinden kurtulmayı sağlıyor. Etkisi 4-6 ay sürüyor.
- Dolgu; yüzde, boyunda derin çizgilerin altına yapılıyor, cilde nem verirken sıkılaşmasını sağlıyor. Yılda 1 kez uygulanabilir.
- Ameliyatsız yüz germe (odaklı ultrason) yüz ve boyun sarkmalarının önlenmesini sağlıyor. Ultrasonik dalgalar ile derinin alt tabakasında oluşturulan ısı enerjisi sayesinde cilt sıkılaştırılıyor. Etkisi bir-iki yıl sürüyor.
- Karbon peeling uygulaması son dönemde ciltteki lekelerden kurtulmak için en etkili yöntemlerden birir. 3-6 seans öneriliyor.
Doğru bildiğiniz yanlışlar
- Sivilceleri sıkarsanız kurtulursunuz: YANLIŞ
Tam tersi sivilceler asla sıkılmamalıdır. Sıkıldığında içerisindeki enfeksiyon yayılır, iyileşme süresi uzar ve iz kalmasına sebep olur.
- Güneş kremi sadece yazın sürülür: YANLIŞ
Kışın dahil güneş koruyucu sürülmelidir. Karlı bölgelerde daha dikkatli olunmalıdır.
- Güneş yanıklarına diş macunu, yoğurt sürülmesi iyi gelir: YANLIŞ
Yanık sonrasında yapılması gerekenler, soğuk uygulama, bir beze sarılı buz uygulaması, eczanelerden alınabilecek yanık kremleri kullanılmasıdır. Yanığın şiddetine göre dermatoloji uzmanına başvurup tedavi düzenlenmesi uygundur.
- Yağlı cildin nemlendiriciye ihtiyacı yoktur: YANLIŞ
Yağlı ciltlerin de diğer ciltler gibi nemlendirilme ihtiyacı vardır. Su bazlı nemlendiriciler tercih edilir. Özellikle yağlı cilde sahip olan akneli hastaların tedavisi esnasında mutlaka nemlendirici kullanılması gerekir.
- Yüzü sık yıkamak faydaladır: YANLIŞ
Cilt, fazla temizlendiğinde yağ dengesinin bozulması sonucu tahriş olur. Kızarıklık ve pullanma meydana gelebilir. Günde iki kez yeterlidir.
YARIN: Hastalıklarla 'adım atarak' savaşın!