1
Nature dergisinde buluşlarını yayımlayan araştırmacılar, bu yoldaki çalışmaların ilaç denemelerinde yeni yöntemler geliştirilmesine ve sonunda tahrip olmuş böbreklerin yenilenmesine kapı açabileceğini belirtiyorlar.
Ancak uzmanlar bu hedefe ulaşmak için, daha katedilmesi gereken çok uzun bir yol bulunduğunu vurguluyor.
Bilim insanları, denemede, döllenmiş tek bir yumurtanın rahmin içinde insan vücudunun tüm dokularını üretme sürecini taklit etti.
Bununla birlikte hareket noktaları, kök hücre oldu. Kimyasal sinyaller kullanarak kök hücreyi iki tür hücreye dönüştürdüler. Bunlardan biri kanı süzen bir yapı üretti; diğeri de artıkları gideren kanallar.
İki tür hücre bir Petri kabında bir araya getirildiğinde büyüyerek böbreğin karmaşık yapısına dönüştüler.
Organ kabul edilmiyorlar
Ancak Prof. Little, üç haftada ancak bu kadarını başarabildiklerini ve beslenme kaynağı ile oksijen olmaksızın Petri kabında geliştirilebilecek yapıların sınırlı olduğunu vurguladı.
Edinburg Üniversitesi'nden Prof. Jamie Davies "Bu sürecin sonunda ortaya çıkanın böbrek olmadığını vurgulamalıyız. Bu yapı, bir böbrekte gereken işlevleri yerine getirecek çapta özelliklere sahip değil. Yarar sağlayabilecek ve nakledilebilir böbrek üretilebilmesi için daha uzun zaman geçmesi gerekli. Ama bu çalışma doğru yolda atılmış değerli bir adım." dedi.