Tüm yıl büyük bir hevesle beklenen yaz tatilinde direk güneş ışınları, deniz, havuz hatta klima bile gözlerde enfeksiyon ya da alerjiye neden olabiliyor. Özellikle havuzlara çok dikkat etmek gerekiyor çünkü havuzların hijyen koşulları sağlanmış olsa bile klor seviyesi iyi ayarlanmadığında alerji oluşabiliyor. Peki, yaz tatilinde gözleri nasıl korumak gerekiyor? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu yaz tatilinde oluşabilen göz hastalıklarıyla ilgili önemli bilgiler verdi, önerilerde bulundu.
Baharın yerini yaza bırakmasıyla göz nezlesi gibi alerjik göz hastalıklarının geride kaldığı düşünülebilir. Ancak sanılanın aksine gözlerde alerji ve enfeksiyon yaz döneminde de görülmeye devam edebiliyor. Bu hastalıkların özellikle tatil dönemlerinde artış gösterdiğini belirten Acıbadem Bakırköy Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Emel Çolakoğlu, “Yaz tatilinde gözler sıklıkla deniz, havuz, kum ve güneş ile doğrudan temas halinde. Bu temas da alerji, enfeksiyon ve göz iritasyonu gibi hastalıklarının artmasına neden olabiliyor” diyor. Tatil sürecinde hijyen koşullarına ihtimam gösterilse bile bazı durumlarda yine de gözlerde hassasiyet ve alerji oluşabiliyor. Dr. Çolakoğlu, “Güneş kremi kullanırken ya da klimalı bir alandayken gözlerimizi korumak için özel önlemler almak gerekebiliyor” diyor.
1. Tatilde havuza girebilirsiniz, ama…
2. Lens kullananlar daha dikkati olmalı!
3. Göz çevresine güneş kremi sürülmeli mi?
4. Klimalar göz hastalıklarına davetiye çıkarıyor
5. Direk güneş ışığı kalıcı hasarlara neden olabiliyor
Gözlerin direk olarak güneş ışığına maruz kalması uzun vadede göz sağlığını son derece olumsuz etkiliyor. Bu tehlikenin boyutlarına dikkat çeken Dr. Çolakoğlu, “Güneş gören ülkelerde erken yaşta katarakt riski, güneş görmeyen ülkelere oranla 5 yaş daha erken. Direk olarak ultraviyole ışınlara maruz kalma durumunda korneal ödem ve tekrarı halinde korneada kalıcı hasar meydana gelebiliyor. Bununla birlikte retina tabakasının bozulması ve ‘sarı nokta hastalığı’ gibi ciddi görme kayıplarına gidebilen retina dejenerasyonları da yine direk güneş ışığının yaydığı tehlikeler arasında” diyor. Böyle bir riski ortadan kaldırmak için yazın mutlaka güneş gözlüğü kullanmak gerektiğini belirten Dr. Çolakoğlu, “Yüz yapısına uygun, geniş çerçeveli, camları gerekli testlerden geçmiş bir güneş gözlüğü kullanmak gerekiyor. Gözlüğün camlarının çok koyu olması ultraviyole koruyuculuğunun yüksek olduğu anlamına gelmiyor, aksine kontrastı arttığından kalitesiz koyu bir cam göze ciddi hasar verebiliyor. Bu nedenle camın rengine değil cam kalitesine dikkat etmek gerekiyor” diyor.