Yaşam tarzınızı değiştirin, yaşlılığı durdurun

Unutkanlık, nedensiz düşme, inme riski yaşlılıkla beraber hayatımıza girer. Uzmanlar, yaşlılık sürecinin sağlıklı bir yaşam tarzıyla konforlu hale gelebileceğini belirtti.

İnsanlarda yaşlılık sınırı 65 yaş olarak kabul edilir. Ancak beslenme, spor gibi yaşlanmayı geciktirici etkenlere bağlı olarak günümüzde biyolojik yaş doğum yaşına göre daha geçerli sayılır. Yaşlandıkça birçok hastalığa neden olan beynimizdeki değişim sürecini İstanbul Cerrahi Hastanesi Nöroloji Bölümü'nden Uzm. Dr. Fuldan Aktaş anlattı: "Yaşlanma ile beyinde damar sertliği yatkınlık olur. Beyin kan akımı %20'ye varan oranda azalır. Bu değişiklikler inme riskinde artışa, bilişsel fonksiyonlarda düşüşe neden olur. Bunlarla birlikte Alzheimer, yaşlılık depresyonu ve Parkinson eğilimi artar. Yeterli ve kaliteli beslenme, diyette proteinlere ve vitaminlere ağırlık verilmesi, yeterli uykunun sağlanması, günlük egzersiz ve sosyal işlerin üstlenilmesi bilişsel fonksiyonları korur."

YAŞLANMANIN FİZİKSEL ETKİLERİ NASIL OLUR?

Azalan kas kitlesi ve eklem yapılarındaki değişikliklerle nöromusküler kontrolün giderek azalması sonucu yaşlandıkça adımlar giderek kısalır, yürüyüş yavaşlar ve kamburlaşma artar. Uygun egzersiz ve kemik sağlığını korumak için yapılan tetkik ve tedaviler bu konuda yardımcı olur. Yaşlıların beslenme ve uyku düzeninin korunması bu konuda önem teşkil eder.