Yaşam tarzını değiştir hayatın değişsin! Doğaya dön ömrün uzasın!

‘Hasta olmamak elimizde' diyerek insanları sağlıklı yaşama çağıran sosyal medyanın ‘Kardiyobey'i Doç. Dr. Muhammed Keskin, doğaya dönmek gibi basit ama etkili yaşam tarzı değişiklikleri ile pek çok hastalığın önlenebileceğine dikkati çekti.

GÜLCAN TEZCAN

Türkiye'de Girişimsel Kardiyoloji'nin fellow lisanslı kardiyologlarından biri unvanına sahip olan Doç. Dr. Muhammed Keskin, sosyal medyada bilinen ismi ile Kardiyobey, 'Hasta olmamak elimizde' diyerek insanları sağlıklı yaşama çağırıyor. En büyük hayalinin Türkiye'de bir önleyici tıp kürsüsünü kurmak ve önleyici kardiyolojiyle ilgili bir master programı açmak olduğunu söyleyen Keskin, "Kardiyoloji birimine şikâyetlerle başvuran hasta çok güzel bir şekilde tedavi edilebilir ama kalp hastası olmadan yaşamanın reçetesi henüz yazılmıyor. Hekimliğin normal müfredatında böyle bir program yok. Program tamamen hastalıklar ve onları tedavi etmek üzerine kurulmuş durumda." diyor. "Modern tıp senle ilgili olan kısmını çöz, üzerine vazife olmayana karışma." sınırlaması getirse de kendisine gelen hastaların hikâyesinde derinleşerek dedektif gibi yanlış giden şey nedir onu bunu bulmaya çalıştığını anlatan Dr. Keskin, basit ama etkili yaşam tarzı değişiklikleri ile pek çok hastalığın önlenebileceğine dikkat çekiyor.

Doç. Dr. Muhammed Keskin, yeni kitabını AKŞAM Ekler Müdürü Gülcan Tezcan'a anlattı.

5 ALTIN ÖNERİYİ SIRALADI

Bütüncül bir yaklaşımla hastalıkların kaynağına yönelen ve yaşam tarzımızdaki hangi yanlışların, nasıl sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çeken Dr. Keskin 'hasta olmak istemiyorum o halde ne yiyeceğim, nasıl yaşamalıyım?' sorusunu soran beş altın öneride bulunuyor. İşte ömrü uzatan o ipuçları:

UYKULARINA DİKKAT EDİN

Beş saat uyuyarak sağlıklı kaldıklarını zannediyorlar. Gece ikide yatıp sabah 7.00'de kalkınca uykudan verim aldıklarını ve sağlıklı yaşadıklarını zannediyorlar ama aslında bilişsel fonksiyonlar baskılanıyor. Kimse 5 saat uyuyarak beyin fonksiyonlarını tam olarak kullanamaz. Yedi saat uyumaya geçtiklerinde bu bir anda olmaz tabi. Yavaş yavaş uyku süresini arttırmaları lazım. Uyku süresi artınca eskisinden çok daha mutlu bir insan olacaklar.

ŞEKERİ KESİN

Şeker zehirdir. İster kamıştan ister pancardan olsun. Hadi haftada bir belki bir tatlı olabilir. Dünya sağlık örgütü de bir sınır çizdi bunun için. Günde 40 gr'ın geçilmemesi gerekiyor. Bir tatlıda bile 150-200 gr şeker var.

VİCDAN SAHİBİ OLUN

Vicdan sahibi olmak, iyilik yapmayı sevmek ömrü uzatıyor. Çalışmalar bunu gösteriyor. Kalp doktoruyum benim işim ömürle, kalple. Veren el olmak alan el olmaktan daha fazla uzatıyor ömrü. Pozitif bakmak gerekiyor. Vicdan sahibi ve iyimser bir insan olmak gerekiyor.

SOSYAL İLİŞKİLER KURUN

Yalnızlık günde yarım paket sigara içmek kadar tehlikeli. O yüzden arkadaşlıklarına sahip çıksınlar. Akraba ilişkileri bizim için çok önemli. Olası bir yaşam tarzında bozulma, kaza, hastalık durumunda hep bunlar bize destek olacak kişiler.

DOĞAYA ÇIKIN

Doğaya dönmek ciddi şekilde ömrü uzatır. Her gün 40 dakika çıplak ayakla çim, kum, kil ve betonda dolaşmak ya da oturmak topraklama için idealdir. Hiç topraklamasanız bile haftada iki saat yeşil ortamda geçirmek kalp damar sağlığını ciddi bir şekilde toparlar, tansiyonu düşürür.