Yan etkileri üzerinde çalışılıyor! Alzheimer'da umutlandıran ilaç

Alzheimer hastalarında denenen Lecanemab ilacı, bilişsel gerilemeyi yüzde 27 azalttı. Böylelikle, demansta gerçek tedavi sunan ilk ilaç keşfedilse de uzmanlar bazı ciddi yan etkileri ortadan kaldırmaya çalışıyor.

Deneysel demans ilacı Lecanemab'ın Faz 3 sonuçları açıklandı. New England Journal of Medicine'de yayınlanan verilere göre ilaç bilişsel ve işlevsel düşüşü yüzde 27 oranında azaltıyor. Uzmanlar Lecanemab'ın erken Alzheimer hastalığında etkinliğini ve güvenliğini belirlemek için daha uzun denemeler yapılması gerektiğini belirtti. Lecanemab'ın üçüncü aşama klinik denemeleri Mart 2019'dan Mart 2021'e kadar Kuzey Amerika, Avrupa ve Asya'daki 235 tesiste gerçekleştirildi. Çalışmaya erken Alzheimer hastalığı veya hafif Alzheimer hastalığıyla ilişkili bunama nedeniyle hafif bilişsel bozukluğu olan, yaşları 50 ila 90 arasında değişen bin 795 yetişkin katıldı. Katılımcıların yaklaşık yarısı, iki haftada bir damar içi enjeksiyon olarak verilen lecanemab almak üzere rastgele atandı ve diğerleri bir plasebo aldı.

TEDAVİ KANITLANMIŞ OLDU

Birleşik Krallık Demans Araştırma Enstitüsü Müdürü Bart De Strooper, Alzheimer'ın 'karmaşık' bir hastalık olmaya devam ettiğini söyledi. Strooper, "Altta yatan nedenler hakkında öğrenecek çok şeyimiz var. Araştırmalara devam etmek zorundayız. Lecanemab gibi anti-amiloid ilaçlarla kombinasyon halinde kullanabileceğimiz tedaviler geliştirebileceğimiz yeni hedefler de belirleyebiliriz. Bu deneme, Alzheimer hastalığının tedavi edilebileceğini kanıtlıyor" diye konuştu.

İLAÇ DAMARA ENJEKTE EDİLDİ

Lecanemab grubunun %14'ünde ve plasebo grubunun %11.3'ünde ciddi yan etkiler görüldü. İlaç grubundaki en yaygın yan etkiler, damar içi enjeksiyonlara verilen reaksiyonlar ve amiloidle ilişkili görüntüleme anormallikleri veya ARIA olarak adlandırılan beyin şişmesi ve beyin kanaması gibi MRG'lerindeki anormalliklerdi. Lecanemab alanların %17.3'ünde ve plasebo grubundakilerin %9'unda ARIA beyin kanaması görüldü.