Yağ tüketimi, insan vücudu için büyük öneme sahip olmasına karşın belirli kurallara dikkat edilmediğinde kalp ve damar hastalıklarından kansere dek birçok ciddi hastalığa zemin hazırlayabiliyor.
Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, yağ tüketiminde altın kuralları anlattı; önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Yağların proteinler ve karbonhidratlar gibi insan vücudu için yaşamsal değeri olan ve beslenmeden önemli rol oynayan temel besin maddeleri arasında yer aldığına değinen Gizem Akgül, bir gramında dokuz kalori bulunan yağların, karbonhidrat ve proteinlere oranla daha fazla enerji verdiğini belirterek, “Esasında sağlıklı bir beslenme programında tüm besin gruplarının doğru kombinasyonlarla bir arada olması büyük önem taşır. Bu açıdan bakıldığında, yağların belli faktörler göz önünde bulundurularak (yaş, cinsiyet, boy vs.) gerekli miktarlarda tüketiminin sağlanması gerekir. Ancak fazla yağ ve yağ içeren gıdaların tüketimi; obezite, kalp ve damar hastalıkları hatta kanser riskini de arttırabilmektedir” şeklinde konuştu.
"GÜNLÜK YAĞ TÜKETİMİ İHTİYACI DEĞİŞİYOR"
KALP DAMAR HASTALIKLARI HIZLA ARTIYOR
Sağlığı korumak için etli yemekleri hazırlarken ilave yağ eklememek, kızartmadan kaçınmak, yağ çeşitliliğini sağlarken fındık, ceviz, badem gibi yağlı tohumların da gün içerisinde çiğ olarak tüketilmesine dikkat etmenin de önemine vurgu yapan Acıbadem Adana Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Gizem Akgül, “Ancak, bu besinlerin fazla tüketimi kilo alımına neden olacağı için miktarlarına dikkat edilmesi şart. 1 tatlı kaşığı sıvı yağ yerine 5 adet zeytin ya da 7-8 adet fındık, 7 adet çiğ badem, 2 tam ceviz tercihlerinden birini seçebilirler. Danışanlarımızın yağ seçimlerinde özellikle Omega-3 ve Omega-6 yağ asitlerinin dengesinin sağlanmasına önem veriyoruz. Haftada 2 kere yağlı balık tüketmelerini de yeterli Omega-3 alımı açısından öneriyoruz. Margarinler, bitkisel yağların bazı işlemlerden geçirilmesi ile elde ediliyor. Margarinlerin yapımı sırasında trans yağ asitlerinin LDL’yi (kötü kolesterol) yükseltmesi nedeniyle sağlık açısından tüketiminin sakıncalı. Son gelişen teknolojiler ile birlikte margarinlerin yapımında çok fazla trans yağ içermeden hazırlanan sistemler oluşturulmuştur. Margarin satın alırken ‘Trans yağ yoktur’ ibaresini gördüğünüz ürünleri tercih ediniz. Günlük beslenmenizde bu şekilde hazırlanan margarinlere ve yumuşak margarinlere yer verebilirsiniz. Ancak trans yağlar sadece margarinlerde değil yağda kızartılmış ürünlerde ve kızarmış cipslerde de bulunmaktadır. Büyüme çağında olan çocukların yeterli ve dengeli beslenmesi son derece önemli. Büyüme ve gelişimlerinin devamlılığı, okuldaki başarıları ve zeka gelişimleri için seçilen besinlere de dikkat edilmesi gerekiyor. Günlük olarak beslenmelerinde kahvaltılarına zeytin, beslenme çantalarına ise çiğ badem, kavrulmamış fındık ve ceviz ekleyebilirsiniz. Çocukların beslenmesinde hazır cipsler ve yağda çok fazla kızartılarak hazırlanan gıdalardan kaçınılmasını öneririz” dedi. (İHA)