Vücudun en çok ihtiyaç duyduğu vitamin!

Sağlıklı Beslenme ve Diyet Uzmanı Kaplan, eksikliği en çok hissedilen A , B12, C ve D vitamini ve folik asidin bulunduğu besinleri açıkladı.

Vitamin gereksinimi, yaşa, cinsiyete ve hamilelik gibi etkenlerin varlığına göre değişiyor. Ancak özellikle bazı temel vitaminlerin eksikliğinde genel hastalıkların görülme oranında artış olabiliyor. Acıbadem Fulya Hastanesi'nden Dyt. Ayça Kaplan, vücudun eksikliğini en çok hissettiği 5 vitamini ve kaynaklarını şöyle anlattı:

A VİTAMİNİ: Yetersiz alındığında önce karaciğerdeki depolar azalıyor, ardından kanda miktarı düşüyor. Sıklıkla gece körlüğü, gözün aşırı kuruması, sorunları ortaya çıkıyor. Karaciğer, yumurta sarısı, yeşil yapraklı sebzelerde bulunuyor. 

FOLİK ASİT: Azaldığında kan hücrelerinin olgunlaşma süreci bozuluyor. Halsizlik, aşırı huzursuzluk, gelişme geriliği görülebiliyor. Karaciğer ve koyu yeşil yapraklı sebzeler temel kaynakları arasında yer alıyor. 

B12 VİTAMİNİ: Sinir sisteminde hasarlara neden olabiliyor. Kansızlık, cildin sararması veya solması, unutkanlıkla belirti verebiliyor. Et, süt ürünleri, balık, kabuklu deniz ürünlerinde bulunuyor. 

C VİTAMİNİ: Eksikliğinde diş eti kanamaları, anemi, demir emiliminin azalması gibi şikayetler görülüyor. Turunçgiller, kuşburnu, kivi, çilek, brokoli, kırmızı ve yeşilbiber, kavun, yeşil yapraklı sebzeler C vitamini 

açısından zengin.

D VİTAMİNİ: Eksikliği kemik dokusunu etkiliyor. Balık yağı, süt ve mantarın yanı sıra en etkili kaynağı güneş ışığı. Haftada 2 gün 5 dakika ile yarım saat arasında güneşlenmek gerekiyor.