Vitaminler hakkında doğru bilinen yanlışlar

Vücut sağlığımız için olmazsa olmaz öneme sahip vitaminler, gelişigüzel kullanıldığında fayda yerine zarar veriyor. Fazla C vitamini hücreleri bozuyor, fazla B6 ise sinir hasarına yol açabiliyor.

Acıbadem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Işıklar vitaminler hakkındaki doğru bilinen yanlışları anlattı:

YANLIŞ: Herkesin aynı miktarda vitamin takviyesine ihtiyacı vardır.

DOĞRU: Vitamin ihtiyacı kişiden kişiye değişir. Bu nedenle tetkiklerin sonuçlarına göre kullanılmalıdır.

YANLIŞ: Vitaminler tam emilemediğinden, önerilenden fazla tüketilebilir.

DOĞRU: Vitaminleri gereksiz ve yüksek dozlarda almak ciddi sorunlara yol açabilir. Örneğin; B6 vitamininin fazlası; geri dönüşü olmayan sinir hasarına yol açar. C vitamininin fazlası vücut hücrelerini bozar, D vitamininin fazlası kalp ritim problemlerine neden olur.

YANLIŞ: Multi-vitaminler kötü beslenmeyi telafi eder ve hastalıkları önler.

DOĞRU: Sağlıklı ve dengeli beslenmek her zaman ihtiyaç duyulan besin maddeleri için en iyi reçetedir. Yüksek doz C vitamini gribal enfeksiyon olmamızı engellemez, sadece hasta olduğumuzda iyileşmemize destek olur.

YANLIŞ: Tüm vitamin takviyeleri doğaldır.

DOĞRU: Besinler doğadan gelse de üreticiler bunları hap haline getirdiğinde doğal olmaktan çıkıyor. Doğal olması mutlaka güvenli ve etkili olduğu anlamına gelmez. Sonuçta arsenik doğaldır ancak kansere neden olur.

YANLIŞ: Vitamin takviyesine asla gerek yoktur.

DOĞRU: Besinlerden gerekli vitamin, enerji ve mineralleri alamayan (malnütrisyon) kişilerde multivitaminler faydalı olabilir. Süte alerjisi olanlarda kalsiyum ve D vitamini takviyesi, vegan beslenenlerde B12 vitamini, hamilelerde folik asit ve menopoza girenlerde ekstra kalsiyum ve D vitaminine ihtiyaç gerekebilir.

YANLIŞ: Vitaminler aç karnına alınmalıdır.

DOĞRU: Suda çözünen vitaminler günün hemen her saatinde alınabilir. Ancak yağda çözünen 4 vitamini (A, D, E ve K) az miktarda yiyecekle birlikte almak en iyisidir.

YANLIŞ: Vitaminler sabahları alınmalıdır.

DOĞRU: Vitaminler sabah veya akşam fark etmeksizin günün herhangi bir saatinde alınabilir. Gece yatmadan önce de içilebilir.