Virüsler kol kola halk perişan

Dirençli ateş, bitmeyen öksürük, gözlerde kızarıklık, halsizlik... Türkiye'de son 10 günde tırmanan üst solunum yolu vakaları hastanelerin acillerini doldurdu. Birçok virüs, havaların geç soğumasıyla direnç kazanıp birleşince vatandaşı yataktan çıkamaz hale getirdi.

Türkiye'de son 10 günde solunum yolu enfeksiyonlarında patlama yaşanıyor. Kovid, influenza, RSV... Virüsler birleşip çoklu hastalığa neden olunca ne çocuk iyileşebiliyor ne de yetişkin... Hastanelerin acil servislerindeki kuyruklar bitmek bilmiyor. Başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin birçok kentinde çocuklar ve yetişkinler boğaz ağrısı, düşmeyen ateş, öksürük şikayetiyle hastaneleri dolduruyor. Bu durumdan en çok çocuklar etkilenince okullar da boşaldı, eğitim de aksadı.

ÇOCUKLARDA RSV YAYGIN

Prof. Dr. Güner Sönmez: "Şu anda çocuklarda RSV salgını var. RSV; burun akıntısı, öksürme, hapşırma, ateş, hırıltı gibi belirtilerle ortaya çıkıyor. Virüs özellikle okullarda yayılıyor oradan da evlerde. RSV'nin yanı sıra Kovid ile influenza salgını da mevcut. Virüslerden korunmak için toplu taşıma, kalabalık yerlerde maske takılmalı. Risk grubundaki vatandaşlarımız kalabalık ortamlara girmemeli."

MEVSİM UZADI VİRÜS GÜÇLENDİ

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. M. Nafiz Karagözoğlu: "Kar yağışının gecikmesi, hastalık mevsimini de uzattı. Virüsler kendi başına güç kazandı, birleşip mix haline geldi. Bu yüzde viral enfeksiyonlar da arttı. Çocuklar, okullarda, yetişkinler işyerlerinde çok dikkat etmeli. Şu anda influenza ve Kovid vakaları çok yüksek. Hasta onlara tavsiyemiz, bol sıvı tüketimi, uyku ve dinlenme. Bol vitamin alınmalı."

TESTLERLE AYIRT EDİLİYOR

Florence Nightingale Hastanesi- Uzm. Dr. Gülhane Kamuran: "Son dönemde İnfulenza vakaları arttı. Okullarda yayılan virüs anne ve babaları da etkilediği için topluma bulaştı. Pandemi öncesi rahatlıkla tanı koyduğumuz hastalıkları şimdi antijen testi ile ayırt edebiliyoruz. Çünkü belirtiler aynı. İnfulenzayı antiviral ilaçlarla tedavi ediyoruz. İlk 1-2 gün çok önemli. Eğer erken müdahale edilirse semptomlar çabuk geriliyor."

PORTAKAL, SOĞAN VE SARIMSAK YİYİN

Medipol Hastanesi'nden Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, son 2 aydır grip (influenza) ve buna bağlı olarak zatürree vakalarında ciddi bir artış olduğunu vurgulayarak reçeteyi şöyle sıraladı: "Maske, el hijyeni, sosyal mesafe; olmazsa olmazımız. Bunlarla beraber savunma sistemini güçlendirecek tedaviler ve yöntemler de var. Vitamin ve minerallerden de yeterince almalıyız, mesela kış çaylarının çok faydası bulunuyor. Kekiğin içinde antiviral etkili madde yer alıyor. Özellikle kekiği demleyerek çay şeklinde kullanmak çok faydalı. Kuersetin özellikle portakal, soğan ve sarımsakta bulunan bir madde. Bunların bol miktarda tüketilmesi aktif olarak virüslere karşı etki sağlayabilir. Maydanoz ve limon gibi narenciyelerde bulunan bazı etken maddeler önemli. Demlenerek çayının içilmesi, genel sağlık için ciddi koruma sağlayacaktır."