Vertigo sosyal hayatı vuruyor!

Günde birkaç kez baş dönmesi yaşıyorsanız, vertigo olabilirsiniz! Her yaşta ortaya çıkabilen vertigo, tedavi edilmediğinde hastayı yataktan kalkamaz hale düşüren bir rahatsızlık!

Vertigonun bir hastalık değil, altta yatan bir hastalığın belirtisi olduğunu vurgulayan Medical Park Bahçelievler Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, toplumda çok sık görülen bu rahatsızlık hakkında bilgiler verdi.

BELİRTİSİ ÇINLAMA OLABİLİR

Vertigo, iş ve sosyal yaşamı durma noktasına getirebilir. Belirtilerden bazıları; kulak çınlaması, bulantı, kusma, terleme, görme bozukluğu, işitme kaybı olabilir. 

Kendinizi deneyin

Ayakta kendi etrafınızda dönün. Kısa bir süre sonra etrafınızdaki her şey dönmeye başlıyorsa, kendinizi berbat hissediyorsanız, sizde vertigo var demektir.

İç kulak kristalleri 

Vertigo, iç kulağın içinde yer alan yarım daire kanallarında yerleşik böbrek taşı benzeri kristallerle açıklanır. Sıklıkla aniden ortaya çıkar. B12 vitamini olmak üzere çeşitli vitamin eksikliklerinde, uzun süreli alkol kullanımı sonrasında hasarlar sonucunda, kanser ilaçlarının yan etkilerinde, bazı epilepsi nöbetlerinde ve bunun benzeri pek çok nedenle de baş dönmesi görülür.

Stresten uzak durun! 

Vertigodan korunmak için stresten uzak durulması gerektiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Kenan Kıbıcı, şu önerilerde bulundu: D vitamini takviyesi alın. Tuzu azaltın. Bol su için. Spor yapın. Başınızı hızlı sağa sola çevirmeyin. Lunaparklardaki oyuncaklardan uzak durun. Hızlı araba kullanmayın.