Uygun yöntem ile sinüzitte kalıcı tedavi mümkün

Burun tıkanıklığına bağlı nefes almak zorluğuyla kendini gösteren sinüzitin kronikleşmesi halinde, kalıcı tedavi ancak cerrahi uygulamayla söz konusu olabiliyor.

Burun tıkanıklığına bağlı nefes almak zorluğuyla kendini gösteren sinüzitin kronikleşmesi halinde, kalıcı tedavi ancak cerrahi uygulamayla söz konusu olabiliyor. Kulak Burun Boğaz Doktoru, sinüslerin yüz ve kafa kemikleri içerisinde bulunan, iç yüzeyleri salgı yapabilen ince bir örtü dokusuyla kaplı ve normalde hava dolu boşluklar olduğunu söyledi. Sinüs örtü dokusunun iltihaplanması durumunun "sinüzit" olarak tanımlandığını dile getiren uzman, tedavi edilmemesi halinde bu durumun kronikleşebileceğine dikkati çekti. Tedaviye rağmen üç ay boyunca hastanın iyileşmemesinin sinüzitin kronikleştiği anlamına geldiğini vurguladı.

 

Sinüzit burun tıkanıklığı, burun veya geniz akıntısı, yüzde ağrı ya da baskı hissi ve koku hissinde azalma ile kendini gösteriyor.Bu belirtilerin yavaş seyretmesi nedeniyle hastalık bazen gözden kaçabiliyor.Yılda birkaç kez sinüzit nedeniyle antibiyotik kullanmak durumunda kalınması veya en az iki belirtinin bulunması halinde uzmana başvurulması gerekiyor.Bbu belirtiler dışında kronik sinüzitin çocuklarda uzun süreli öksürük veya ağız kokusuna, erişkinlerde ise süreğen yorgunluğa neden olabiliyor.
 
Astım, kronik sinüzite eşlik ediyor


Kronik sinüzit için bilinen risk faktörleri arasında, mevsime bağlı ya da yıl boyu süren alerji, sigara dumanı veya çevresel toksinlere maruz kalma ve virüs enfeksiyonları yer alıyor. Hastalığa, burun iç yapısını ve sinüslerden köken alan akıntı veya polip gibi anormalliklerin kamerayla görüntülendiği endoskopi yöntemiyle tanı konuluyor.
 
Bunun yanı sıra sinüslerin bilgisayarlı tomografisi yapılabilir. Tomografi birkaç dakika süren, hızlı ve güvenli bir işlemdir ve elde edilen kesitsel radyolojik görüntüler sinüslerinizin yapısı ve içeriği ile ilgili çok değerli bilgiler verir. Kronik sinüzite eşlik eden astım, aspirin intoleransı gibi hastalıkların tanınması da hastalığın doğru tedavisinde önem taşır. Bu ek hastalıklar, göğüs hastalıkları uzmanı tarafından da değerlendirilmeli. Kronik sinüzit tedavisinde kullanılan yaklaşımlar hastaya göre farklılık gösterebilir ve birden fazla ilaç tedavisi içerebilir.
 
Uygun tıbbi tedaviye rağmen belirtilerin devam ettiği dirençli kronik sinüzit vakalarında, kortizon içeren tedavilere yanıt vermeyen durumlarda, sinüslerin buruna boşalmasını veya yeterli havalanmasını etkileyebilecek yapısal bozuklukların varlığında ise cerrahinin söz konusu oluyor.Hastalığın etkili tedavisi için "endoskopik sinüs cerrahisi" yönteminin uygulanıyor. Bu yaklaşımda, burun delikleri gibi doğal açıklıklar değerlendirilerek bir endoskopi kamerası ve uygun cerrahi aletlerle herhangi bir kesi yapmaksızın, sinüslere müdahale edilir.