Okan Üniversitesi Gastronomi Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. İlkay Gök, “Bu yıl bolluk yaşayan uskumru en zengin omega-3’e sahip türlerden. İthal ve dondurulmuş çiftlik balıkları tüketmek yerine yerli uskumru tüketelim. Somon, hamsi ve istavrite göre omega-3 miktarı çok daha yüksek, neredeyse sardalyenin omega-3 miktarına yakındır. Omega-3’teki yüksek oran kalp sağlığı ve kanser gibi önemli pek çok hastalıktan korunmak için önemlidir. Daha bol omega-3 alabilmek için doğru zaman kasım-aralık aylarıdır. Güçlü bir antioksidan olan selenyum, bağışıklık sistemini güçlendirir ve kanser riskini azaltır. Hücreleri korur ve yaşlanmayı geciktirir.Kalp sağlığının korunmasına yardımcı olur” dedi.
Çocuk gelişimi için birebir
Gök, “Uskumru vücudumuz için gerekli vitamin ve mineralleri içerir. Özellikle çocukluk dönemlerinde içinde bulunan proteinden kaynaklı olarak çocukların kemik gelişiminde etkilidir. Göz sağlığı açısından bulunmaz bir nimet olan uskumru karaciğer ve akciğerin kendisini yenilemesi noktasında vücut için önemli destek verir. Ayrıca uskumru balığının içinde bulunan enzimlerin hafızayı güçlendirdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır” dedi.