Turkovac'ta 3. Faz'a geçildi

Yerli aşıda Faz-3'e geçildi! İnsanlığa yeni umut Turkovac. Başkan Erdoğan'ın “Kullanıma girdiğinde tüm insanlığın hizmetine sunacağız” dediği Türkiye'nin yerli aşısı Turkovac, ilk gönüllü uygulamasıyla Faz-3'e geçti.

Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ve Erciyes Üniversitesi tarafından geliştirilen yerli aşının Faz-3 aşılama programı, Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Ankara Şehir Hastanesi'nde başladı. Başkan Erdoğan, yerli aşının adının 'TURKOVAC' olduğunu açıkladı.

SIRA 18 YAŞTA

Başkan Erdoğan, "Bu aşımızla birlikte Türkiye artık yeni bir dönemin kapılarını aralıyor. Birkaç hafta içinde 18 yaş üzeri nüfusun tamamını aşılama kapsamına almış olacağız" dedi. Aşının tüm insanlığın hizmetine sunulacağını kaydeden Erdoğan şöyle devam etti: "Vatandaşlarımızı bir an önce aşılarını olarak kendilerini ve sevdiklerini bu musibetten koruma hususunda sorumluluklarını yerine getirmeye davet ediyorum." Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Faz-1 ve Faz-2'de aşının güvenirliğini, immun yanıtını görmüş olduk. Bundan sonraki safhada Faz-3 döneminde gönüllülere yapılıp etkinliğini görüp yaygın kullanımına geçeceğiz" dedi.

ÇALIŞMA DÖRT ÜLKEDE YÜRÜTÜLECEK

Turkovac'ın Faz-1 çalışması 44, Faz-2 çalışması ise 250 gönüllü üzerinde yapıldı. Faz-2 raporlarında yüzde 100 antikor yanıtı veren 'Turkovac'ın Faz-3 çalışmalarının Türkiye haricinde Azerbaycan, Macaristan, Polonya ve Özbekistan'da da yürütüleceği öğrenildi. Aşıyı geliştiren Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşının gelişiminde, 2013'te Türkiye'nin yaptığı yatırımın meyvelerini topladıklarını belirtti. Aşının Türkiye Koordinatörü Prof. Dr. Serhat Ünal ise böyle bir aşının gelişmesine katkı sunmaktan gurur duyduklarını ifade ederek, bu aşıyı iyi bir yayınla dünya tıbbına kazandıracaklarını dile getirdi.