Türkiye’nin sağlık haritası çıkarılacak

Sağlık Bakanlığı, daha önce bir kez yapılan Türkiye hane sağlık taramasını, içeriğini genişleterek sağlık haritası oluşturacak.

1

Sağlık Bakanlığı, daha önce bir kez yapılan Türkiye hane sağlık taramasını, içeriğini genişleterek yeniden gerçekleştirecek. Dünya Bankası tarafından da desteklenen çalışmaya bu kez kişilerin akraba evliliğinden yaşam ortamına ve alışkanlıklarına kadar bir dizi yeni unsur eklenecek. Çalışma gelecek dönem sağlık politikalarının oluşturulmasına katkı sağlayacak ve tıbbi içeriklere yönelik yeni analizlere kaynaklık edecek.

DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Lale Tokgözoğlu, kapsamı geniş bir çalışma hazırlandığını ve kardiyolojiyle ilgili kısmın Türk Kardiyoloji Derneği tarafından yapıldığını, diğer uzmanlık derneklerinin de kendi alanlarıyla ilgili soru setlerine katkı verdiklerini belirtti. Tokgözoğlu, benzeri bir taramanın daha önce yapıldığını belirterek, öncekine göre Türkiye’de değişiklikler olduğunu kaydetti. Akıllı telefon, internet vb. gelişmelerin hareketsizlikle ilgili davranışları değiştirmesi gibi çok sayıda yeni olgunun meydana geldiğini belirten Tokgözoğlu, bu tür etkenleri kapsayacak daha kapsamlı bir tarama planlandığını anlattı. Daha önce sorulmayan akraba evlilikleri gibi özellikleri de kapsadıklarını belirten Tokgözoğlu, böylece veri setine bağlı analizlerin genişleyeceğini vurguladı. Tarama sonucunda sağlıkla ilgili olguların tespitinde kullanılan veri setinin başarısının artacağını anlatan Tokgözoğlu, ayrıca sağlık politikalarının geliştirilmesinde daha isabetli sonuçlar elde edilebileceğini vurguladı.

Tokgözoğlu ülkede yaşam tarzının hızlı değiştiğinin altını çizerek şunları söyledi: “Bu çalışmayla Türk halkının en kapsamlı sağlık profili çıkarılacak. Mesela, günde kaç saat televizyon karşısında kaldıklarına bakılacak, bu sürenin tehlikeli bir hal aldığını düşünüyoruz. Çocuklar için de aynı durum söz konusu. Bunun dışında diğer kronik hastalık yükümüze de bakılacak. Obezite, diyabet, gibi hastalıkların profilinin çok değişmiş olacağını düşünüyoruz. Daha 5 yıl gibi kısa bir süre önce bir tarama çalışması yapmış olmamıza rağmen, toplumun genel yaşam alışkanlıkları ve beslenme alışkanlıklarında radikal değişiklikler olduğunu düşünüyoruz. Bu önümüzdeki dönemde sağlıkta bulunduğumuz durum tespitini yapmak için çok önemli olacak. Belirleyeceğimiz yeni tedavi yöntemleri için mevcut durumumuzu göreceğiz.” 'İlk kez bir nesil öncekine göre daha kısa yaşayacak' Lale Tokgözoğlu, dünya tarihinde sürekli uzayan yaşam süresinin ilk kez bir sonraki nesilde kısalabileceğine dair işaretler görüldüğünü de vurguladı. Batı tipi beslenme, hareketsizlik, çevresel koşullar gibi unsurların etkisiyle yaşamın hızla değiştiğini vurgulayan Tokgözoğlu, bunun da yaşam süresini olumsuz etkilediğini anlattı. Benzeri gözlemlerin Türkiye için de yapılabileceğini vurgulayan Tokgözoğlu, örneğin zeytinyağı ve doğal besinlerin çok tüketildiği Ege bölgesinde daha önce kalp hastalıklarının nadir olmasına karşılık, yeni dönemde hızla arttığını vurguladı.

Ülkenin kronik hastalık yükü ortaya çıkarılacak

 
Lale Tokgözoğlu, tarama çalışmasının bir diğer yönünün de Türkiye’nin kronik hastalık yükünün belirlenmesi olacağını anlattı. Kronik hastalıklar tıbbi uygulamalar içinde tedavisi ya da bakımı en yüksek maliyetli hastalıklar olarak dikkat çekiyor. Tokgözoğlu, “Hem Türkiye’nin kronik hastalık yükü güncellenecek, -daha önce bir çalışma var elimizde biliyorsunuz- hem de çok yeni bilgileri öğrenip ailesel hiperkolesterolemi sıklığı nedir, akraba evliliği var mıdır gibi güzel verilere ulaşacağımızı ümit ediyoruz. Kışa girmeden tarama başlayacak. Tam sonuçların elde edilmesi için en az iki yıl geçeceğini tahmin ediyorum” dedi.