İngiltere başta olmak üzere Avrupa'da vaka sayılarında artış görülen, Türkiye'nin de içinde olduğu bazı ülkelerde çocuk ölümlerine neden olan Strep-A bakterisi hayatı tehdit ediyor. Türkiye'deki vaka artışını değerlendiren Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ergin Çiftçi, bunun toplumda "beta" olarak da bilinen ve uzun yıllardır görülen bir enfeksiyon olduğunu vurguladı. Çiftçi, salgın döneminde önlemlerin etkisiyle Strep-A ile daha az karşılaşıldığını belirterek, "Pandemi sonrasında diğer solunum yolları enfeksiyonları gibi Strep-A hastalığını da daha sık görmeye başladık. Strep-A esasında çoğunlukla bademcik iltihabı tablosuna yol açıyor. Hastalığı tanıması da oldukça kolay, çocuklarda ateş, boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, baş-karın ağrısı, kusma gibi belirtilerle seyrediyor" diye konuştu.
AĞIR KLİNİK TABLO VAR
Prof. Dr. Çiftçi, hastalığın zamanında tedavi edilmesinin çok önemli olduğunu belirterek şöyle devam etti: "Ateşi çıkan mutlaka doktoru tarafından değerlendirilmeli. Hekimler Strep-A'yı son derece iyi tanıyor, bununla ilgili tanı testleri var. Strep-A antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalık. Aileler tedavide geç kalmamalı. Çoğunlukla, ilk 24 saatte ateş düşüyor ve hastalığın bulaşıcılığı da kayboluyor."
5-15 YAŞ ARALIĞI RİSKTE
Çiftçi, "Strep-A çoğunlukla 5-15 yaş aralığındaki çocuklarda görülüyor, 3 yaş altındaki çocuklarda ve erişkinlerde de daha az karşılaşılıyor" diyerek şöyle devam etti: "Şu an solunum yoluyla bulaşan hastalıkları çok yaygın şekilde görüyoruz. Bir taraftan Kovid-19 devam ediyor, bunun dışında influenza, RSV, adenovirüs gibi virüsleri oldukça yaygın şekilde görüyoruz, bunlar hastane başvurularını artırmış durumda. Strep-A vakaları da var ama yatan hastalarda çoğunluk yok."
AKŞAM, önceki günkü manşetinde Strep-A bakterisi nedeniyle 3 yaşında hayatını kaybeden Aras'ı ve uzmanların, uyarılarını haberleştirmişti.