Tüp bebeği 40 yaş sonrasına bırakmayın

Bebek sahibi olamayan çiftlerin başvurduğu tüp bebek yöntemi gelişen teknolojilerle birlikte ailelere umut oluyor. Prof. Bozdağ, “Tüp bebekteki gebelik oranları için en belirleyici faktör kadının yaşı. Bu nedenle çocuk isteyen çiftler, bu talebi 40 yaşından sonraya bırakmamalı” dedi.

Azime Kahya

Yıllarca bebek sahibi olmanın hayalini kuran çiftler vazgeçmeden mücadele ediyor. Günümüzde gelişen teknolojilerle birlikte bebek bir hayal olmaktan çıktı. Koç Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Gürkan Bozdağ, AKŞAM'a kısırlığın nedenlerini ve umut veren tedavi yöntemlerini anlattı: İnfertilite yani çocuk sahibi olamama, 12 ay boyunca düzenli ilişkiye rağmen gebelik olmaması şeklinde tanımlanır. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin yaklaşık %85'i bir yıl içerisinde gebe kalır, geriye kalan %15'lik bölüm infertilite yani kısırlık kapsamına girer. Bu klasik tanıma rağmen eğer kadın 35-40 yaş arasındaysa, o zaman bu süre 12 ay yerine 6 ay ile sınırlanır. 40 yaşın üzerinde ise, 3 aydan daha fazla beklemek risktir. Yeterli süreyi doldurmuş çiftlerde gebelik olmadığında, detaylı bir inceleme yapılır ve en doğru yol seçilir. Genellikle "yumurtlama tedavisi" ve beraberinde "aşılama" veya "tüp bebek tedavisi" planlanır.

EMBRİYO DONDURULABİLİR

"Tüp bebekle amacımız çok sayıda yumurta elde etmek, böylece çok sayıda embriyo elde ederek aralarından en kaliteli görünen embriyoyu bulmak ve gebelik şansını yükseltir. Fazladan embriyo olması durumunda bunların dondurulması ve böylece ilk denemede gebelik olmaması durumunda çözülerek kullanılmaları mümkündür. İlk uygulamada gebelik olması durumunda ise, yine ikinci gebelik isteme söz konusu olursa, bu amaçla da embriyolar çözülerek kullanılır. Özellikle çok sayıda yumurta olan polikistik over sendromu varlığında ise aşırı uyarılma sendromu olmaması için ve aynı zamanda gebelik oranları da daha yüksek olduğu için, taze uygulama yerine en baştan donma-çözme embriyo transferi planlanır. Tüp bebekteki gebelik oranları için en belirleyici faktör, kadın yaşı ve daha sonrasında elde edilen yumurta sayısıdır. Bu yüzden de gerçekten çocuk isteyen çiftlerde bu talebi 40 yaşından sonraya bırakmamak önemli. Özellikle 38 yaşından sonra ve hatta bazen 35 yaşından sonra PGT dediğimiz genetik ayıklama teknolojisini de tüp bebek tedavisine ekleyebiliyoruz. Sağlıklı embriyo tutma şansı daha yüksek ve düşük riski açısından daha avantajlı olabilir."