BÜLENT ŞANLIKAN
Kayseri’de yaşayan Zeliha Somuncu’nun hamileliğin 5. ayında yapılan rutin kontrollerde bebeğin idrar yollarının tıkalı olduğu belirlendi. İdrar yollarının açılmaması durumunda böbreklerde oluşacak hasarın bebeğin kaybına neden olacağını belirten doktorlar, annenin de sağlık durumunun tehlikeye gireceğini söyleyerek gebeliğin sonlandırılmasın önerdi. Anne Zeliha Somuncu’nun doktorların önerisini “Bebeğimden vazgeçmem” diyerek kabul etmemesi üzerine ilaç tedavisine başlandı.
BÖBREKLERİ ÇALIŞMIYORDU
Hamileliğin 7. ayında bebeğin idrar kanallarının açıldığı belirlendi. Anne, oğluna kayınpederi Muammer’in ismini koydu. Muammer’in doğumundan 3 gün sonra böbreklerinin çalışmadığı öğrenildi. Böbrek nakli olması gereken Muammer çok küçük olduğu için gerekli kiloya ulaşana kadar beklenilmesine karar verildi.
Prof. Dr. Burak Koçak ve ekibibaşarılı bir ameliyatla Muammer’i sağlığına kavuşturdu.
‘HİÇ TEREDDÜT ETMEDİM’
8 aylık olup 6.5 kiloya ulaşan Muammer’in nakil için uygun olduğu söylenince heyecanlanan Somuncu Ailesi, Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burak Koçak ile temasa geçti. Anne tek böbrekli olduğu için nakil yapılamayınca, torununa kendi ismini veren dede Muammer Somuncu, “Tereddüt etmeden böbreğimi de verdim” dedi. Dedenin böbreği Muammer bebeğe nakledildi.
YAŞITLARI GİBİ BÜYÜMELERİNE KATKI SAĞLIYOR
Muammer Somuncu’nun ameliyatı gerçekleştiren Memorial Şişli Hastanesi Böbrek Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Burak Koçak, “Muammer bebek gibi böbrek yetmezliği çeken çocukların yaşıtlarına göre büyümesi geri kalıyor. Bu bebeklerde en iyi tedavi yöntemi böbrek naklidir. Başarılı bir şekilde böbrek nakli gerçekleşen çocuklar hem fiziksel gelişim bakımından yaşıtlarından geri kalmıyor hem de sosyal yaşamın içinde olabiliyor” dedi.