Tıpta ‘robotik’ atılım

Cerrahide yeni bir çığır açan ‘robotik sistem’, hem en az kesiyle cerrahi operasyon imkanı sunarken, hem de hastanın iyileşme sürecini de kısaltıyor. Yüksek maliyeti ile dikkat çeken sistem, Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle Adana’da da Kamu Hastaneleri Birliği bünyesindeki hastanelerde de hayata geçirildi. ‘da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi’ ile 2015 yılı Kasım ayından bu yana da kent genelinde tam 200 ameliyat gerçekleştirildiği açıklandı.

SONER KAN / ADANA

Son yıllarda birçok ülkede kullanımı yaygınlaşan; ‘da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi’, Adana’da da cerrahide yeni bir çığır açtı. Yüksek maliyeti nedeniyle belirli merkezlerde yararlanılabilen sistem, Sağlık Bakanlığı’nın girişimiyle Kamu Hastaneleri Birliği bünyesindeki hastanelerde de hizmete sunuldu. Bu kapsamda da son bir yılda tam 200 hasta, ‘robotik teknoloji’ ile yeniden sağlığına kavuştu.
 
1.5 SAATTE MİDESİ KÜÇÜLDÜ
‘Morbid obezite’ teşhisi konulan 22 yaşındaki bir erkek hastaya Seyhan Uygulama Hastanesi’nde ‘da Vinci Robotik Cerrahi’ yöntemlerinden biri olan gastrik bypass ameliyatı yapıldı. Genel Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Çetinkünar başkanlığındaki ameliyat, yaklaşık 1.5 saat sürdü. Operasyonla hastanın midesinin büyük bir bölümü bypass edilip, küçük hacimli bir mide bölümü hazırlanarak ince bağırsağına dikilerek, midesi küçültüldü.
 
İYİLEŞME SÜRECİ DE KISALIYOR
Söz konusu operasyon, aynı zamanda da Adana Kamu Hastaneleri Birliği bünyesinde yer alan Yüreğir ve Seyhan Araştırma Uygulama Hastaneleri’nde 2015 yılı Kasım ayından bu yana robotik cerrahi yöntemiyle yapılan 200. ameliyat oldu. Oldukça başarılı bir ameliyatı geride bıraktıklarının altını çizen Doç. Dr. Çetinkünar, bu teknolojinin en az kesiyle cerrahi operasyon imkanı sunarken, hastanın iyileşme sürecini de kısalttığının altını çizdi.
 
AMELİYATLAR DAHA GÜVENLİ
Obezite hastalarında; kalın yağ tabakasının, cerrahın müdahale imkanını kısıtladığı gibi ameliyatın yapılmasını da güçleştirdiğine işaret eden Çetinkünar, ‘da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi’ ile bu sorunun ortadan kalktığını vurguladı. Çetinkünar, “Robotik cerrahi sistemi, laparoskopiye ek üstünlükler getirirken, üç boyutlu görüş alanıyla ameliyatlar daha güvenli hale geldi” yorumunu yaptı. 
 
BİR YILDA 200 AMELİYAT YAPILDI
Adana Kamu Hastaneleri Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Kürşat Arıkan da, ‘da Vinci Robotik Cerrahi Sistemi’nin yüksek maliyetli bir cihaz olması nedeniyle bu yöntemden sadece belirli merkezlerden yararlanılabildiğini hatırlatarak, Sağlık Bakanlığı’nın girişimleri sonucu bu sistemin Adana’ya kazandırıldığını anlattı. Arıkan, son bir yıllık zaman diliminde de Adana genelinde robotik cerrahi yöntemiyle 200 ameliyat yapıldığı bilgisini de verdi.