Burun tıkanıklığı, her yüz kişiden 10-20’sinde görülen ve kişinin yaşam kalitesini önemli ölçüde etkileyen bir sorun. Oysa burun tıkanıklığı devam ederse yorgunluk ve kalitesiz uyku gibi sorunlar oluşturarak yaşam kalitesini bozuyor. Daha da kötüsü burun tıkanıklığına bağlı uyku apnesi gelişen kişilerde zamanla koroner kalp hastalıkları ile yüksek tansiyon ortaya çıkabiliyor. Acıbadem International Hastanesi KBB Hastalıkları Uzmanı Dr. Hakkı Süha Özçelik, ağzı açık uyuma, horlama, gün içinde aşırı yorgunluk ile uyuklama sorunu yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir hekime başvurmaları gerektiğinin yaşamsal önem sahip olduğuna dikkat çekti!
Derin uykuyu önlüyor
Alerji, soğuk algınlığı, grip veya sinüzit gibi enfeksiyonlara ve burun içinde oluşan poliplere bağlı olarak da burun tıkanabiliyor. Hastalık geçince tıkanıklık da bitiyor. Burun tıkanıklığının neden olduğu uyku apnesi ise geniz etine bağlı olarak küçük çocuklarda gelişebileceği gibi, kilolu, boynu kısa ve burnu tıkalı yetişkinlerde de ortaya çıkabiliyor. Zamanında tedavi edilmediği takdirde de yüksek tansiyon ve koroner kalp hastalığı ile kalp yetmezliği gibi kalp hastalıklarını tetikleyebiliyor.
Ağzınız açık uyuyorsanız, dikkat!
Dr. Hakkı Süha Özçelik, geceleri ağzınız açık uyuyor, sık sık uyanıyor, sabahları yorgun kalkıyorsanız, bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanızın çok önemli olduğuna dikkat çekerek bunun nedenini şöyle açıkladı: Burundan yeterli soluk alamayan kişide uyku apnesi de görülüyor.
Tek çözüm ameliyat
Özçelik, geniz eti, deviasyon, kıkırdak ile kemik eğriliği, konka denilen burun eti büyümesi ile burun içinde et oluşumu gibi sorunların burun pasajını tümüyle tıkadığı durumlarda tek çözümün ameliyat olduğunu belirterek şu bilgileri verdi: Burun içinde akut sinüzit, alerji veya enfeksiyona bağlı koyu bir salgı varsa ve bu nedenle burun etleri de aşırı şişmişse, burun yıkama solüsyonları, ilaç ve spreyle çözüm sağlanabiliyor. Ancak burun açıcı spreylerinde çok dikkatli olmak ve 5 günden fazla kullanmamak gerekiyor. Alerjik nezlede kortizonlu spreyler, doktor önerisine göre daha uzun süre kullanılabiliyor.