Testte çıkmayan ‘gizli' mutasyon

Fransa'da koronavirüsün daha ölümcül ya da bulaşıcı olmayan ancak ‘testlerde görünmeyen' bir mutasyonu ortaya çıktı. ‘Breton varyantı' görülen 8 kişi, kovide yakalanmasına rağmen testleri negatif çıktı.

Koronavirüsün İngiltere, Güney Afrika ve Brezilya'da tespit edilen mutasyonlarından sonra Fransa'da da yeni bir mutasyon ortaya çıktı. Brittany bölgesinde tespit edilen mutasyona 'Breton Varyantı' adı verildi. Fransa Sağlık Genel Müdürlüğü, Breton varyantının sekiz hastada tespit edildiğini belirterek ön çalışmalara göre yeni mutasyonun diğer mutasyonlardan daha ölümcül veya bulaşıcı olduğuna ilişkin herhangi bir veri bulunmadığı açıkladı. Açıklamada, sekiz kişide yeni varyantın tespit edildiği ancak bu kişilerin burundan yapılan PCR (sürüntü) testinin negatif çıktığının altı çizildi.

İLERİ TESTLER GÖSTERDİ

Söz konusu 8 kişinin Kovid-19 enfeksiyonunu düşündüren tipik semptomlar gösterdiği ancak seroloji veya derin solunum örneklerinden PCR testlerin pozitif çıktığı öğrenildi. Ülkede son 24 saatte 6 bin 471 yeni vaka tespit edilmesi ile toplam vaka sayısı 4 milyon 78 bin 133'e ulaştı. Son 24 saatte 333 kişinin Kovid-19 nedeniyle hayatını kaybettiği ülkede İngiltere kaynaklı mutasyonlu türünün vakaların yüzde 60'ını oluşturduğu belirtilmişti.