Azime Kahya
Zatürree ağır geçirildiğinde çocuklarda ölümcül olabilen bir hastalık" diyen Liv Hospital Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Erkan Çakır, okul ve kreş ortamında hastalığın hızlı yayıldığını söyledi. Prof. Çakır şöyle konuştu: "Ağız ve burun sekresyonları ile bulaşmış mendil, kaşık, bardak, kapı kolları, masa, sandalye gibi zeminlerden de hastalık kolayca geçebiliyor. Bazen dışarıdan mikrop almadan da boğazımız ya da sindirim sistemimizde bulunan mikroplarla da hastalık oluşabiliyor. Çocuklarda vücut direncinin düştüğünde bu mikroorganizmalar zatürreye yol açabiliyor."
2 HAFTADA GEÇMESİ ŞART
"Zatürree uygun bir tedaviyle klinik olarak 10-14 gün, radyolojik olarak da 4 haftada iyileşen bir hastalık. Bazı çocuklarda zatürree zamanında iyileşmez, dirençli olabilir ya da tekrarlayabilir. 1 aydan uzun süren bulguların olması durumunda dirençli zatürreeden bahsedilirken, son 1 yılda 2, hayatı boyunca 3'ten fazla zatürree geçirme durumu ise tekrarlayan zatürree olarak nitelendirilir. Zatürree dirençli ya da tekrarladığında astım ve kronik bronşit olmak üzere, zemin hazırlayabilecek hastalıklar araştırılmalıdır."
AŞILANMAK ŞART
"Çocukluk çağı aşılamalarının zamanında ve eksiksiz yapılması diğer hastalıklardan korunmada olduğu gibi zatürreede de hayati önem taşıyor."