Teflon tavaya ‘kanser' yasağı

Fransa, kanserojen olduğu gerekçesiyle teflon kızartma tavalarının üretimini ve satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Meclise sunulan yasa bugün oylanacak.

TAVALARIN YÜZDE 90'INDA VAR

Fransa'da tavaların %90'ında yapışmaz kaplama olan politetrafloroeten maddesi (PFAS) kullanılıyor. Bu madde; havada, toprakta, gıdada, hatta insan vücudunda zamanla biriktiği için 'sonsuz kirleticiler' olarak adlandırılıyor. Kanserojen madde içerdiği belirlenen teflon tavalar, ambalajlar ve tekstilde yaygın olarak kullanılıyor.

TEKSTİLDE DE KULLANILMAYACAK

Tasarı, PFAS kullanımının belirli ürünler için Temmuz 2025'e kadar yasaklanmasını öngörüyor. Mecliste sunulan versiyon, 1 Ocak 2026'dan itibaren, güvenlik ve sivil koruma uzmanları için koruyucu giysiler hariç olmak üzere, bu maddeleri içeren tüm mutfak eşyaları, kozmetikler, balmumu ürünleri ve giysileri yasaklayacak. Tüm tekstil ürünleri ise 1 Ocak 2030'dan itibaren yasak kapsamına girecek.

Fransa'da binlerce kişinin istihdam edildiği üretim tesislerini tehdit eden yasa tasarısının geri çekilmesi için protesto düzenlendi.