Tedbir tanımayan gençlik pozitif

Üniversitelerin yüz yüze eğitime geçmesiyle birlikte gençlerin kurallara uyumda sıkıntı yaşadığına dikkat çeken Bilim Kurulu üyesi Prof. Turan, “Tedbirsizlik gençlerin pozitif olmasına neden oluyor” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Sema Turan, vakaların 30 bini geçtiğini hatırlatarak, çoğunluğun genç gruptan oluştuğuna dikkat çekti: "Şu an ki pozitif vakaların yüzde 40'ından fazlası 23 yaş altı. Gençler üniversitelere başladılar ve oradaki birtakım kurallara uyumdaki sıkıntı gençlerin pozitifleşmesine neden oluyor. Vaka artışı hastane ve yoğun bakımda bir yük oluşturmadı ancak gençler eğer pozitif olurlarsa büyüklerine ya da daha yaşlı insanlara bulaştırabiliyorlar. Bu durum yaşlı insanlarda hastalığın çok ağır geçmesine neden oluyor.Aşı ile önlenebilir bir hastalık yüzünden bu noktada olmak tabi ki çok üzücü. Bu hastalığı kimin nasıl geçireceği, bu virüsün kimi ne yönde etkileyeceği hiç belli olmuyor. 20'li yaşlarında genç insan da çok ağır bir akciğer tutulumu ile karşımıza gelebiliyor."

'SÜPER GRİP' DÜNYAYI VURUYOR

Normalleşmeyle birlikte evrim geçiren grip aramıza süper güç kazanarak geri döndü. Son günlerde, "süper grip" olarak tanımlanan soğuk algınlığı hakkında çok sayıda şikayet görüldü ve hekimler, PCR testlerinin negatif olmasına rağmen Kovid benzeri semptomlar tanımlayan özellikle 15-44 yaş arası hastalarda artış olduğunu bildirdi. Cardiff Üniversitesi direktörü Prof. Ronald Eccles şöyle konuştu: "Şu anda dolaşan "süper soğuk"un solunum sinsityal virüs (RSV). RSV öksürme ve hapşırma yoluyla bulaşır, ancak Kovid'den farklı olarak eller ve yüzeyler yoluyla da yayılır. "

BU YIL BİZİ KORKUTUYOR

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz 1 yıldır görülmeyen virüs enfeksiyonlarının tekrar sahnede olduğunu söyleyerek uyardı: "Grip geçen yıl dünyadan yok olmuştu. Önlemlerin gevşemesiyle rinovirüs, yine eski nezle yapan koronavirüsler, parainfluenza virüs diye bildiğimiz eskinin 'ünlü solunum yolu virüsleri' tekrar sahnedeler. Toplum bağışıklığı bu ve yeni ortaya çıkacak grip virüsüne karşı zayıfladı. Özellikle risk grubundakilerin mutlaka grip aşılarını yaptırması gerekiyor."