Tedavi edilmeyen depresyon hayatı esir alıyor

Depresyon, dünya çapında 300 milyondan fazla bireyi etkileyen ve yeti kaybına neden olan ilk üç hastalıktan biri.

DSÖ verilerine göre dünya çapında 300 milyondan fazla bireyi etkileyen ve yeti kaybına neden olan ilk üç hastalıktan biri depresyon... Bayındır Levent Tıp Merkezi Psikiyatri Uzmanı Dr. Funda Duymaz Diler, depresyon türlerini anlattı ve mutlaka tedavi edilmesi gerektiği konusunda uyardı:

1) Melankolik depresyon: Endojen depresyon dediğimiz türde çevresel koşullarla belirtilerin düzelmemesi, sabah erken uyanma ve kötü hissetme gibi şikayetler bulunuyor.

2) Atipik depresyon: Çevresel koşullarla belirtilerin hafiflemesi ile iştah ve kilo artışı, fazla uyuma, ağır halsizlik ve insan ilişkilerinde aşırı duyarlılık hali bulunuyor.

3) Mevsimsel depresyon: Şikayetler her sonbahar ve kışta yineliyor, ilkbahar ve yaz aylarında iyileşiyor.

4) Bunaltılı depresyon: Hiçbir şekilde dinginlik sağlayamama, kaygılarından dolayı odaklanamama, öz denetimi yitirme şikayetleri bulunuyor. İntihar riski daha yüksek oluyor.

5) Peripartum depresyon: Gebelik sırasında ya da doğum sonrası ilk ay içerisinde şikayetlerin ortaya çıkması ile tanı alıyor.

ETKİLİ PSİKOTERAPİ YÖNTEMLERİ VAR

Depresyonun tedavisinde psikoterapi, ilaç tedavileri, nörouyarımsal tedaviler (Elektrokonvülsif Terapi, Yineleyici Transkraniyal Manyetik Uyarım, Derin Beyin Uyarımı) ve ışık tedavisi bulunuyor. Psikanalitik yönelimli psikoterapi, kişiler arası terapi ve bilişsel davranışçı terapi, etkili psikoterapi yöntemleri...