Tarım ilacı anne sütüne karıştı! Çocuklar kimyasalla doğuyor

Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, pestisit denilen tarım ilaçlarının anne sütü ve amniyotik sıvıya karışıp bebeklere ulaştığını açıkladı. Bu kimyasalların çocuklar üzerindeki yan etkileri inceleniyor.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Nebile Dağlıoğlu, Türkiye’de pestisitlerin yüzde 30’unun Çukurova bölgesinde kullanıldığını belirtti. Dağlıoğlu, bu kimyasalların yer altı ve yağmur sularına karıştığı, balık ve süt ürünleri gibi besin zinciriyle ya da atmosfer yoluyla tekrar vücuda alındığını söyledi. Tarımda kullanılan bu kimyasal maddelerin yapıları gereği yağlı dokuları sevdiğini ve annenin ilk sütünde biriktiğini belirten Dağlıoğlu, “Anne sütüyle de bebeğe ulaşıyor. Bu pestisitlerin anne karnındaki amniyotik sıvıya da geçtiğini tespit ettik. Dolayısıyla kimyasallar bebeğe kadar ulaşabiliyor” diye konuştu.

LÖSEMİ BAĞI ARAŞTIRILIYOR

İmmün sistemi çok fazla gelişmeyen çocukların çok etkilendiğine dikkat çeken Dağlıoğlu, “Çocuklarda DNA kırıkları ve lösemiye yol açtığıyla ilgili çalışma başlattık. Lösemili çocuklardan hem DNA kırığı hem de tarım ilacı kalıntısı yönünden örnekler topladık. Pestisitlere bağlı olarak meydana gelen bu DNA kırıklarının birçok kanser çeşidine neden olduğuyla ilgili çalışmalarımız sürüyor” dedi.

Pestisit, bitkilerde bulunan bakteri, haşere, virüsleri ayrıştırmak açısından kullanılan bir çeşit karışımdır. İlaçlama sonucu meyve ve sebzelere bulaşması ve insanların bunları tüketmesiyle içindeki AKUT toksik etkisi zehirlenmelere yol açabilir.