Suyun 7 bilinmeyeni… 

Doç. Dr. Haluk Kulaksızoğlu
haluk.kulaksizoglu@florence.com.tr

1-Suyun böbreklerde taşı engellediğini biliyor muydunuz? Vücudun yabancı ve zararlı maddelerden uzaklaştırılmasında en önemli organ böbreklerimizdir. Böbreklerimiz kanı süzerek atıkları ayrıştırır ve bunları su ile karıştırarak idrarı yapar. İdrar ile vücudumuz istenmeyen maddelerden arınır. Yeteri kadar sıvı alınmadığında bu işlem zorlaşmasına bağlı böbrek hastalıkları artar.

2-Vücudumuzun idrarda çıkan miktardan çok daha fazla suya ihtiyacı olduğunu biliyor muydunuz? Suyu vücudumuzun aslında en önemli gıdası olarak kabul etmemiz gerekir.. Vücudumuzun yaklaşık %60-65 i sudan oluşur. Bu durum vücuttaki tüm hücreler için geçerlidir.  

3-Susuzluk sonucunda bayılma, halsizlik, bulantı, huzursuzluk olacağını biliyor muydunuz? 

Susuz kalındığında yetersiz sıvı alımı sıvı elektrolit dengesizlikleri, bayılma hissi, halsizlik, deri esnekliğinde azalma, mide bulantısı, baş dönmesi, huzursuzluk özellikle yaşlılarda şuur bulanıklığı, sinirlilik gibi çeşitli şikayetleri ortaya çıkarabilmektedir.  

 4-Özellikle bayanlarda yetersiz sıvı alınımı ciddi idrar yolları enfeksiyonlarına yakalandığını biliyor muydunuz? Vücudumuzda hepimizin belirli oranlarda mikroplar bulunmaktadır. Biz idrar kanalından bol sıvı geçirdiğimizde bu mikroplar oraya yerleşememektedir. 

5-İçtiğiniz suya koyacağınız bir limon suyunun böbrek taşı oluşumundan sizi koruyacağını biliyor muydunuz? Limon suyu yüksek oranda c-vitamini içerir. Mikropların üremesini engellediği gibi böbrek taşlarının ana kaynağı olan kalsiyumun da çökmesini azalttığından çözünür halde tutarak böbrek taşları için de koruyucu etki gösterebilmektedir. 

 6-Taş hikayesi olanların maden suyu tüketiminde dikkatli olması gerektiğini biliyor muydunuz? Mümkünse sıvı ihtiyacının kola, gazoz gibi içeceklerle karşılanmamasını önermekteyiz. 

7-Günlük çay tüketiminin vücuda alınan sıvı miktarının yüzde 20 sini geçmemesi gerektiğini biliyor muydunuz? Her ne kadar hem kahve hem de çayda böbreğin idrar yapımını arttıran maddeler bulunsa da kalsiyum emilimini etkilediklerinden taş oluşumuna neden olabilmektedirler.  Meyva suları eğer doğal ise tercih edilebilir. Ayran eskiden taş hikayesi var ise süt ürünü olduğundan önerilmeyen bir içecek ise de yapılan araştırmalar dışarıdan alınan süt ve süt ürünlerinin çok aşırı olmadıkça böbrek taşı yapımına etkilerinin olmadığı gösterilmiştir.