Sürekli oturmak bel fıtığına yol açıyor

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca, uzun süre masa başında çalışmak zorunda kalanların bel ve boyun fıtığı olma riski altında olduğunu söyledi.

Teknolojinin hızlı gelişmesi ile ofis tarzı masa başı çalışanlarının arttığını ve sürekli oturmanın, özellikle kemiklerin zayıflaması, kan damarlarının daralması ve kasların şeklinin bozulması gibi sağlık sorunlarına yol açtığını dile getiren Denizli Devlet Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca, bu konuda vatandaşları uyardı. Alaca, "Modern yaşam, teknoloji uzun çalışma saatlerini de beraberinde getiriyor. Yoğun çalışma hayatı, bilgisayar başında geçirilen uzun saatler, uzun süre ayakta veya oturarak çalışma gibi nedenlerle bel ve boyun ağrılarından şikayet edenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Türkiye’de sakatlık yükü sıralamasında Kas İskelet Sistemi hastalıkları üçüncü sırada, bel ağrısı 9.sırada yer almaktadır. Oturarak çalışırken gövde, boyun ve omuz kasları uzun süre sabit pozisyonda kalır ve bu durum kaslara kan akımını azaltarak kasları besleyen kan damarlarını daraltır ve yetersiz kan dolaşımına sebep olur. Büro çalışanlarının sürekli oturmaları sonucu maruz kaldığı en yaygın sağlık sorunları; kan dolaşımının azalması ve hareketsizliğe bağlı olarak boyun ve bel fıtığı, diz, omuz, dirsek, elbilek tendon iltihabı ya da zedelenmesi, el ve parmak uyuşması, kas ağrıları ve tüm vücutta yaygın ağrı meydana gelmesidir. Ayrıca yanlış oturma çalışanlarda kötü vücut pozisyonlarına neden olur” dedi.

Oturarak çalışmanın ayakta çalışmaya göre daha avantajlı gözüktüğünü, ancak oturarak çalışmanın da bazı ergonomik kuralları olduğunu ifade eden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Uz. Dr. Özcan Alaca, ofisteki çalışma masasında öncelikle bel bölgesini destekleyen ergonomik bir sandalyede oturmak gerekiyor. Yumuşak, derin ve çukur koltuklar omurga için çok zararlı. Bunların yerine kol koyma yeri olan, bel bölgesini destekleyici yapıda ve sırt yüksekliği en az omuz hizasında olan ve ofis için tasarlanmış sandalyelerden kullanılmalı. Dik oturulduğunda ekran tepe noktası göz seviyesinde olmalıdır. Eğilmek gerektiğinde belden eğilmek, uzun süre sabit pozisyonda kalan beli zorlayacaktır. Bunun için kalkıp çömelir şeklide eğilmek daha doğrudur. Çünkü sürekli oturur pozisyondayken bel kasları tembelleştiğinden, ani hareketler yapıldığında bel fıtığı olma riski yüksektir" dedi.

"ÇALIŞIRKEN EGZERSİZLER YAPILMALI"

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Özcan Alaca, özellikle oturarak çalışanların günlük yapabilecekleri bazı kolay egzersizler olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Masada otururken ayakları oynatmak, öğle arasına çıkarken veya toplantıya giderken asansör yerine merdivenleri kullanmak hareketsizliği azaltacaktır. Bilekleri korumak için kollar öne doğru uzatılmalı, parmakların araları açık tutularak koldan öne doğru olabildiğince itilmelidir. Sık sık avuç kapatıp açılmalıdır. El ve bileklerdeki bu hareketler dolaşımı düzenleyecektir. Başın tüm ağırlığı önce öne sonra arkaya doğru eğilmelidir. Boyun için uygun diğer bir hareket de elle çekmedir. Sağ el başın üzerinden sol kulağa doğru uzatılıp sağa doğru çekilmeli. Aynı anda başa karşı kuvvet uygulayıp boynu bükmemeye gayret edilmeli. Daha sonra bu hareket sol elle tekrarlanmalıdır. Ayrıca boyun ve omuzları rahatlatmak için sık sık omuzlar kulaklara doğru çekilip bırakılmalı. Bu hareket de kan dolaşımını artıracaktır."