Strep-A virüsü 5-15 yaşta beyin tutulumu yapıyor

İngiltere başta olmak üzere Avrupa'yı kasıp kavuran Strep-A virüsü Türkiye'de de can aldı. Çocukları etkileyen virüs için uzmanlar uyardı: “Geç kalındığında en çok beyni vuruyor. Antibiyotikle tedavi edilen bu hastalık için geç kalmayın.”

İngiltere başta olmak üzere Avrupa'da onlarca çocuğun ölümüne sebep olan Strep-A enfeksiyonu Türkiye'de görüldü. Okan Üniversitesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Öğretim üyesi Servet Öztürk, "A grubu Beta Hemolitik Streptokok toplumda Beta enfeksiyonuna neden olan çok yaygın bir enfeksiyöz bakteridir. Sıklıkla bademcik ve boğaz enfeksiyonuna neden olmasının yanında bazen de cilt enfeksiyonlarına neden olur. Aynı zamanda bu bakteri nadiren zatürree, kemik ve eklem enfeksiyonları, Erizipel ve toksik şok sendromu gibi hayatı tehdit edici enfeksiyonlara da neden olur" diyerek şöyle devam etti:

TEDAVİ EDİLEBİLİR

Pandemi sonrası bağışıklık düştüğü için Strep-A enfeksiyonu da arttı. Sıklıkla 5-15 yaş grubu çocuklarda tonsillofarenjit (bademcik-boğaz enfeksiyonu), tedavi edilmemiş çocuklarda Akut Romatizmal Ateş (Ateşli eklem romatizmasına) neden olarak kalıcı kalp kapağı ve beyin tutulumuna neden olur. Bu enfeksiyona bağlı Akut Romatizmal Ateş tablosu genellikle çocukluk çağında görülür. Bu tabloda bazen 20 yaşa kadar bazen ömür boyu aylık penisilin profilaksileri (koruyucu tedavi) gerekebilir. Bu hastalık 4 mevsim görülebildiği gibi kış mevsiminde daha çok artar. Antibiyotik tedavisi gerektirmeyen diğer solunum yolu viral enfeksiyonlarından (Kovid, İnfluenza (Grip virüsü), Adenovirüs, RSV...) farklı olarak bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonda şiddetli boğaz ağrısı ve yutma güçlüğü olmasının yanında burun akıntısı, burun tıkanıklığı ve öksürük gibi semptomların olmaması veya çok silik görünmesi oldukça ayırt edici bulgular. Özelikle burun tıkanıklığı ve akıntısı olmayan, öksürük olmayan şiddetli boğaz ağrısı, yutma güçlüğü, yüksek ateşi olan hastaların hekim tarafından muayene ve tetkik edilmesi gerekiyor. Antibiyotik tedavisi ile hızla iyileşme sağlanır."