SSK SGK son dakika Kanser tedavisi ücretsiz mi? Kanser ilaçları bedava mı?

Yayımlanan tebliğde, yaptığımız düzenlemeler ile kanser hastalarımıza bu hastalıkla mücadelede her an yanlarında olma sözümüzü yerine getirdik. Kanser tedavisi, cerrahisi ve ilacına ilişkin yani kanser hastalığına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesini kaldırdık. Vatandaşlarımızdan; SGK ile sözleşmeli/protokollü sağlık hizmeti sunucuları sunmuş oldukları bu hizmetler (Kanser tedavisi, cerrahisi, ilacı) nedeniyle hiçbir şekilde ilave ücret almayacak, vatandaşlarımız ceplerinden hiçbir ücret ödemeyecek. Düzenleme öncesi kanser cerrahisi için yılda 240 milyon TL ödüyorken sözkonusu düzenleme ile bu ödemeyi yılda yaklaşık 750 milyon TL ye çıkartarak kanser hastalarımızın tedavilerini tamamen ücretsiz hale getirdik. Hem kanser hem de diğer tüm hastalıkların tedavisine ve önlenmesine ilişkin yine maliyet unsuru gözetmeksizin iyileştirmelerimiz hızla ve artarak devam edecek.

Kanser hastalarının tedavisi ücretsiz hale getirildi. Bu amaçla bugünkü Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yeni düzenleme Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemeyle kanser tedavisi, cerrahisi ve ilaçlarına ilişkin her türlü ilave ücret ve fark ödemesi kaldırıldı.  Konuyla ilgili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu imzasıyla yayımlanan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı olarak bizler, 24 Haziran seçimlerinin ardından halkımıza söz verdiğimiz gibi güçlü Türkiye’mizin geleceği adına yaptığımız çalışmalarımıza hız kesmeden devam ediyoruz.  Bu amaçla bugünkü Resmi Gazete’de Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliği’ne ilişkin yeni düzenlemelerin yayımlanmasını sağladık. Kanser vücudun yapısı taşları olan hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular ise organları oluştururlar. Bu döngüde, kanser organlarda ve dokularda değil, hücresel aşamada başlar. Normal olarak vücudun ihtiyacına göre bu hücreler oluşur, büyür, bölünür ve gerekli olan yeni hücreleri meydana getirirler. Yaşlandıklarında ise ölürler ve yerlerine yenileri gelir. Bazen vücuttan çıkarılabilirler ancak yeniden büyüyebilirler, yani nüks edebilirler. Kanser hücreleri komşu organlara ve dokulara yayılabilir ve onlara zarar verebilirler. Sadece komşu değil uzak organlara da atlayabilirler ve yeni tümörler oluşturabilirler. 

'SUT’NİN 3550 İŞLEM KODUNDA FİYAT ARTIŞI YAPTIK'

2008’den beri SUT’nde çeşitli düzenlemeler yapılsa da bir yıla yakındır çok ayrıntılı ve teknik bir çalışma ile 7400 işlem kodu bulunan SUT’nin 3550 işlem kodunda fiyat artışı yaptık. 

Yapılan değişikliklerle %14 ila %225 arasında fiyat artışı sağlandık. Bu düzenlemeyle başta Üniversitelerimiz olmak üzere kamu sağlık hizmeti sunucuları ile özel sağlık hizmeti sunucularının sunmuş olduğu hizmetlerin mali karşılığını alması ve finansal durumlarının iyileştirmesini sağlamış olduk.

Tebliğdeki değişikliklerle sigortalılarımız ve sağlık hizmeti sunucularının sorunlarının çözümüne ilişkin çok büyük bir bütçe imkânı sunmuş olduk. SUT düzenlemesi ile sağlık hizmet sunucularına her yıl için yaklaşık 2,5 Milyar TL kaynak artışı sağladık. Bu kaynağın sigortalılarımızın sağlık hizmetine erişimi, hizmetin yaygınlığı ve kalitesinde çok önemli artışlara dönüşmesini öngörüyoruz.

Yayımlanan tebliğle sağlık hizmeti sunumunda hiçbir zaman maliyet unsuru gözetmediğimizi, insana ve hayata verdiğimiz değeri ve önemi bir kez daha açıkça ifade etmiş olduk. 

Sağlık hizmet sunumu sektöründe bir arz-talep dengesi kurarak, ülkemizdeki sağlık hizmeti yatırımlarının artırılmasına da bir olanak sağlayarak sektörde buna bağlı kalite, erişilebilirlik, yaygınlık ve istihdam artışı bekliyoruz.

Bu vesileyle hasta vatandaşlarımıza bir kez daha geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, yeni uygulamanın tüm vatandaşlarımıza sağlıklı bir yaşam getirmesini temenni ediyorum."

Kanser tedavisine FETÖ engeli

Dünyada 79 merkezi bulunan proton kanser tedavi merkezleri Türkiye’de de yaklaşık 3 yıl önce uygulanmak istendiğini kaydeden Onkoloji uzmanı Prof. Dr.Aydın Yavuz, bunun için Akdeniz Üniversitesi’ne ödenek de çıkarıldığını ancak bu merkezin halen FETÖ’den yargılanan eski rektör Kurtcephe tarafından engellendiğini savundu. 

YÜKSEK BAŞARI

Prof. Yavuz yöntemle ilgili “Normal dokular için en güvenli kanser ışınlama yöntemi proton ışınlamasıdır” bilgisini verdi. Proton tedavisinin vücudun diğer bölgelerine sıçrama yapmamış olan tüm kanser tiplerinde uygulanabileceğini vurgulayan Yavuz, dünya genelinde son 40 yılda 100 binden fazla kanser hastasının proton demetleri ile tedavi edildiğini hatırlattı. 

Yavuz, “Türkiye’de kurulacak bir proton kanser merkezine Ortadoğu, Türki Cumhuriyetler; Rusya, Balkanlar, hatta Avrupa ve Uzakdoğu’dan birçok yabancı hasta başvuracaktır” tespitinde bulundu. 

ÖDENEK AYRILMIŞTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da teşvikiyle Türkiye’ye ilk proton tedavi yönteminin geliştirilmesi için ödenek ayrıldığını anlatan Yavuz, Sağlık Bakanlığı’nın 4 proton tedavi merkezi kurma için çalışma başlattığını anlattı. Yavuz, 3 yıl kadar önce Kalkınma Bakanlığı’nca ilk ödeneğin Akdeniz Üniversitesi’ne ayrıldığını ifade etti. 

Prof. Yavuz, proton tedavi merkezinin tam kurulacakken FETÖ’den tutuklu yargılanan dönemin rektörü İsrafil Kurtcephe tarafından son anda engellendiğini savundu. Yavuz, “Bundan üç yıl önce geniş kadrolu bir ekip kurulmuş, Kalkınma Bakanlığı’ndan da 25 milyon dolarlık bir ar-ge projesine gerekli destek alınmıştı. Para Akdeniz Üniversitesi kullanımına açılmıştı. Bu parayı gören FETÖ’cüler kendi borçlarının ödenmesi için bu paranın kullanılmasını istedi. O dönemin rektörü İsrafil Kurtcephe de bu paranın kanser merkezi yerine müteahhitlere borç ödemesi gibi bir amaçla kullanmak istedi. Bakanlık da, proje sahibi bilim insanlarıyla rektörlüğün farklı telden konuştuğunu görünce parayı geri çekti” diye konuştu.

80 KİŞİLİK EKİP HAZIR

Yavuz, ilk proton tedavi merkezi için alt yapı çalışmalarını tamamladıklarını belirterek, bu iş için 80 kişilik bir uzman ekibin Antalya’da hazır olduğunu ifade etti.

Kanser Nedir?

Vücudun yapısı taşları olan hücreler bir araya gelerek dokuları, dokular ise organları oluştururlar. Bu döngüde, kanser organlarda ve dokularda değil, hücresel aşamada başlar. Normal olarak vücudun ihtiyacına göre bu hücreler oluşur, büyür, bölünür ve gerekli olan yeni hücreleri meydana getirirler. Yaşlandıklarında ise ölürler ve yerlerine yenileri gelir.

Bazen bu döngü bozulur; vücudun kontrolü dışında fazla miktarda hücre oluşur veya yaşlı hücreler ölmeleri gerektiği halde ölmezler. Bu anormal hücrelerin kontrol dışı büyümesi sonucu oluşan doku kütlesine tümör denir. Tümörler iyi veya kötü huylu olabilir. Kötü huylu olanlar, yani kanserler;

Hayatı ciddi şekilde tehdit ederler;

Bazen vücuttan çıkarılabilirler ancak yeniden büyüyebilirler, yani nüks edebilirler. Kanser hücreleri komşu organlara ve dokulara yayılabilir ve onlara zarar verebilirler. Sadece komşu değil uzak organlara da atlayabilirler ve yeni tümörler oluşturabilirler.