Somnambulizm olarak da bilinen uyurgezerlik, uyku halindeyken uyanmayı ve etrafta dolaşmayı içeren bir uyku bozukluğudur. Uyurgezerlik yaşadıysanız, yalnız değilsiniz; Genel nüfustaki insanların yüzde 6,9'u hayatlarında en az bir uyurgezerlik vakası yaşadıklarını bildirmiştir. Ancak uyurgezerlik yaygınlığı çocuklarda yetişkinlere göre daha yüksektir. Yetişkinlerin yalnızca yüzde 1,5'i çocukluk yıllarının ötesinde uyurgezerlik yaşıyor.
Somnambulizm (Latince somnustan - "uyku" ve ambulo - "yürümek", "hareket etmek"; noktambulizm (Latin nox, noctis - "gece"), benzerlik, eskimiş uyurgezerlik) - parasomnik spektrumda bir bozukluk. insanlar uyku durumundayken herhangi bir eylemde bulunur. Parasomni ailesine ait bir uyku bozukluğu olarak sınıflandırılır
Somnambulizm olarak da bilinen uyurgezerlik, dünyanın dört bir yanında karşılaşılan bir problemdir. Hakkında pek çok rivayet bulunan uyurgezerlik zaman zaman hem kişinin kendisine hem de çevresinde zarar verebilir. Ayrıca bazı vakalarda halüsinasyon görmek gibi algı bozuklukları yaşanabildiği gibi bu durum cinayete kadar varabilir.
Uyurgezerlik ya da bilinen diğer adlarıyla uyurgezer veya uykuda gezinme, parasomni kategorisinde bir tür uyku bozukluğudur. Uyurgezerler düşük bilinç halinde olmalarına rağmen, yavaş dalga uykusu aşamasından kaynaklanan ve genellikle tam bir bilinç durumunda gerçekleştirdikleri faaliyetleri gerçekleştirirler. Bu faaliyetler kişinin yatakta oturması, banyo veya yürüyüş ya da temizlik yapması gibi basit faaliyetler olabileceği gibi araç sürme ve yemek pişirme gibi daha karmaşık faaliyetler de olabilir.
Uyurgezerlik genellikle basit durumlarda oluşabilmesine rağmen, tekrarlanan davranış haline geldiği ve bazen uyurken karmaşık davranışlar sergileyen insanlarda da oluşabildiğine dair raporlar bulunmaktadır. Fakat bunların meşruluğuna dair tartışmalar bulunmaktadır. Uyurgezerler, bu faaliyetlerini genellikle belleklerinde bir miktar tutar ya da hiç tutamazlar. Bu esnada uyurgezerlerin gözleri açık olmasına rağmen, göz bebekleri sönük ve üzerleri sırlı gibidir. Uyurgezerlik süre olarak 30 dakika kadar sürebileceği gibi 30 saniye kadar kısa süreler içerisinde de gerçekleşebilir.