Sivrisinek ısırığı sonrası dikkat! Bulaşıcı 5 hastalığa neden oluyor

Uzm. Dr. Süleyman İzzet Karahan, sivrisineklerin neden olabileceği hastalıklara dikkat çekerek sivrisinek ısırıkları sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.

Son dönemde özellikle İstanbul'da artan sivrisineklerin neden olabileceği hastalıklara dikkat çeken İstanbul Aydın Üniversitesi Dermatoloji (Cildiye) Kliniği'nden Uzm. Dr. Süleyman İzzet Karahan, sivrisinek ısırıkları sonrasında yapılması gerekenleri anlattı.

VİRÜS TAŞIYORLAR

Sivrisineklerin yaydıkları hastalıklar nedeniyle tarihteki tüm savaşların toplamından daha fazla insanın ölümüne yol açtıklarının altını çizen Uzm. Dr. Karahan, "Sivrisinekler dünyada başlıca 5 hastalığa bulaştırıcı (vektör) olarak yol açmaktadır. Bu hastalıklar; Batı Nil Humması, Chikungunya, Deng Humması, Zikavirüs ve sıtmadır. Sıtma (Malaria) hastalığının bulaştırıcısı anofel cinsi sivrisinekler olup, Batı Nil Hummasını culex, diğer hastalıkları ise aedes cinsi sivrisinekler taşımaktadır" şeklinde konuştu.

SOĞUK SUYLA YIKAYIN

Sivrisinek ısırıklarında ne yapılması gerektiğinden bahseden Karahan, "Öncellikle bölgeye soğuk su uygulaması yapılmalıdır. Isırık olan yer tırnak diplerinden geçebilen bakteriler ile enfekte olabileceğinden çok fazla kaşınmamalıdır. Sonradan enfekte olan lezyonlar iz bırakarak iyileşebilir. Isırılan bölgeye lokal anestezik ve kaşıntı önleyici kremler uygulanabilir, ancak alerji riski açısından dikkat etmek gerekir. Sivrisinek ısırığı sonrası ateş, halsizlik gibi bulgular görülürse sivrisinek ile bulaşan hastalıklar açısından en yakın sağlık kurumuna başvurulmalıdır" açıklamasında bulundu. Sinek ısırıklarının maymun çiçeği, suçiçeği gibi farklı hastalıklarla karışabileceğini de sözlerine ekleyen Karahan, eğer vücutta çok fazla sayıda ısırık durumu varsa, bunun ayırıcı tanısını bir dermatolog hekimin yapması gerektiğinin altını çizdi.