Ataşehir Florence Nightingale Hastanesi'nden Dyt. Dürdane Keskiner "Su tüketiminin azlığına bağlı olarak, kabızlık ve barsak problemleri ortaya çıkmaktadır. Bu sürecin önüne geçmek ve hem metabolizmamızı hızlandırmak hem de bağırsak faaliyetlerimizi düzene sokabilmek için öncelikle günlük ortalama 2.5-3 litre su içmeliyiz. Beslenme gibi tıpkı su tüketimi de kişiye özgüdür. Bu ihtiyacımızı, kilogram başına 30-35 mililitre su ihtiyacını karşılayacak şekilde hesaplayabiliriz" diyerek şöyle devam etti:
Öğün sayısını artırın: "Günlük öğün sayımızı artırmalı ve ara öğünlerle bu sayının artmasını desteklemeliyiz. Yapılan ara öğünler lif oranı ve protein oranı yüksek gıdalardan tercih edilerek kombin yapılmalıdır. Örneğin; 1 avuç çiğ badem-fındık yanında 1 su bardağı kefir veya 1 orta boy taze meyve yanında 1 orta boy kase yoğurt olabilir."
Çiğ kuruyemiş tüketin: Günlük beslenme menümüzde mutlaka çiğ kuruyemişlere ve porsiyonuna uygun meyveleri yemeye gayret edelim.
Mutlaka sebze: Ramazan döneminde et ağırlıklı beslenmeye eğilim arttığı için, bu dönemin bitiminde yani bayram döneminde öğlen ve akşam yemeklerinde, daha çok bitkisel kaynaklı protein (kuru baklagil, mantar vs.) tercih edilmeli, günlük ana öğünlerimizden en az birinde sebze ağırlıklı beslenmeliyiz. Bu durum metabolizmamızın hızlanmasını ve kabızlık gibi sorunların önüne geçilmesini sağlayacaktır.
4-10 GÜNLÜK DETOKS ÖRNEK MENÜ
SABAH
8-10 adet çiğ badem veya fındık
1 çay kaşığı toz tarçın ½ adet ananas veya ½ adet şeftali veya 6-8 adet çilek 1 su bardağı kefir veya 1 sb probiyotik yoğurt ile smoohtie yapabilirsiniz.
ARA ÖĞÜN
2-3 bardak, limon ve taze naneli ılık su + 8-10 adet çekirdekli kuru üzüm veya 1-2 adet kuru hurma
ÖĞLEN
3-4 adet ceviz veya ½ avokado
3-4 yemek kaşığı haşlanmış bulgur veya kinoa
1-2 yemek kaşığı keçi lor peyniri
Bol yeşillikli salata (1 tatlı kaşığı zeytinyağı)
ARA ÖĞÜN
1 yemek kaşığı kuru üzüm
1 şişe maden suyu (böbrek taşı yok ise) 1 sb kefir
10 adet çiğ badem 2 adet kuru kayısı
AKŞAM
Sınırsız et sote (etsiz ve bol sebzeli) veya 5-6 yemek kaşığı kurubaklagil yemeği
Salata
1 haşlanmış yumurta
ARA ÖĞÜN
2 adet kuru erik 15 çiğ badem
2-3 bardak limon ve taze nane ilave edilmiş ılık su