Şimdi de ‘maymun çiçeği' alarmı

Avrupa'nın ardından ABD'ye de sıçrayan maymun çiçeği virüsü, dünyayı tehdit ediyor. Hepsi erkek olan vakaların, virüsü nasıl kaptıkları araştırılıyor. Yetkililer, tedavisi olmayan virüs için ‘temastan kaçının' uyarısı yaptı.

Afrika, İngiltere, ABD, İsrail, Portekiz, İspanya ve Singapur'da görülen maymun çiçeği (monkeypox) virüsünün, yeni bir küresel salgına dönüşmesinden endişe ediliyor. İngiltere'de 2 vakanın daha tespit edilmesiyle toplam sayı 9'a yükseldi. Seyahat ve ilk vakalarla bağlantısı olmadığı belirlenen kişilerin, bireysel bulaşma yoluyla enfekte olduğu belirtildi. Orta ve Batı Afrika'da maymundan insana geçen endemik bir virüsün neden olduğu nadir bir hastalık olan maymun çiçeği, Madrid'de 8, Lizbon'da da 5 kişide tespit edildi. Vakaların hepsi erkek ve çoğunlukla 'genç', ancak virüsü nasıl kaptıkları henüz belli değil.

'VAKALARI BİLDİRİN'

İngiliz hastalarda virüsün bulaşma modelinin cinsel yolla olabileceği belirtildi. Mikrobiyolog Dr. Simon Clarke, hastalığın korona gibi yayılmayacağı konusunda ısrar ederek, "İngiltere'de 100'den fazla vakaya ulaşırsak şaşırırım" dedi. Yetkililer, astalığın belirtilerinin deride döküntü, kabarıklık, ateş, sırt-kas ağrıları ve şişmiş lenf düğümleri olduğunu belirtti. Semptomları olan hastalar için bilgilendirme çağrısı yapan yetkililer, kişilerin 'doğrudan fiziksel temastan' kaçınması gerektiğini belirtti.

ÇİÇEK AŞISI KORUYABİLİR

Hafif atlatıldığı bilinen virüs için yetkililer şu açıklamayı aptı: "Tedavi olmaksızın birkaç hafta içinde iyileşiyor ancak hastalık bulaştığı insanların yüzde 10'unu öldürüyor. Enfeksiyon için özel bir tedavi mevcut değil. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığına neden olan virüsle yakından ilişkili olduğundan, çiçek hastalığı aşıları da insanları maymun hastalığına yakalanmaktan koruyabilir."