Sigarayı bıraktıktan sonra:
* 48 saat sonra, kandaki nikotin düzeyi azalır, tat ve koku duyusu artar, peptik ülserli hastaların tedaviye verdikleri cevap artar.
* 3-9 ay sonra, öksürük, kısa aralıklarla nefes alıp verme ve wheezing yani hırıltılı ya da ıslık sesli soluk alıp verme gibi solunum yolu problemleri düzelir, akciğer fonksiyonları yüzde 5-10 oranında artar.
* 12 ay sonra, koroner kalp hastalığı riski yarı yarıya azalır.
* 12-36 ay sonra, mesane kanseri riski yüzde 50 azalır.
* 10-15 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski hiç içmeyenlerle aynı seviyeye iner, akciğer kanseri riski sigara içenlere göre yüzde 50 azalır.
* 5 yıl sonra, kalp krizi geçirme riski, yemek borusu ve ağız boşluğu kanserleri riski yüzde 50 azalır.
1- Sigara içilen bir evde yaşıyorsanız, diğerlerini de sizinle birlikte sigarayı bırakmaya teşvik edin.
2- Kendinizi başka şekillerde ödüllendirin.
3- Kendinizi zihnen buna hazırlayın. Muhtemelen bir süre canınız sigara çekecek, konsantrasyon yeteneğiniz azalacak, huzursuz ve hafif depresyonda olacaksınız. Ama hiçbiri uzun sürmeyecek.
4- Bir seferde mi bırakacağınıza (genellikle en etkin yöntemdir) yoksa azaltarak yavaş yavaş mı bırakacağınıza karar verin.
5- Yardıma ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız (ya da daha önceki denemenizden biliyorsanız) nikotin yerine koyma tedavisini de düşünün.
6- Bir tarih belirleyin ve ona sadık kalın. Kadınlarda "sigarayı bırakma günü" adet döngüsünün ilk yarısında olmalıdır.
7- Bazıları, sigarayı bırakacakları gün kül tablaları, çakmak ve sigaraları atmaktan fayda görür. Bazılarıysa cebinde bir paket sigara taşırken kendinden daha emindir.
8- Kendinizi iş ve eğlenceyle oyalayın.
9- Bol sıvı alın; elinizin altında her zaman bir bardak meyve suyu ya da benzeri bir şey bulundurun.
10- Sigara içme isteğini körükleyen yerlerden uzak durun; kendinize başka keyifli seçenekler yaratın.
11- Biraz kilo almaya hazır olun çünkü sigarayı bırakmak metabolizmayı yavaşlatır. Ama biraz kilo alsanız bile bu, kazandıklarınız karşısında oldukça küçük bir bedeldir.
12- Ağzınızın boş durmaması için çiklet çiğneyin ya da meyve atıştırın.
13- Eskisine göre biraz daha fazla egzersiz yapın. Egzersiz hem kilo almanızı engelleyecek hem dopamin düzeyinizi yükseltecek hem de zihninizi sigaradan uzaklaştıracaktır.
14- Sigara için harcadığınız parayı bir kenara ayırın ve ilk günden itibaren bu parayı kendinizi ödüllendirmek için kullanın.
15- Sigara içmediğiniz her günün sonunda başarınızı ve bunun sağlığınıza ve bütçenize faydalarını düşünün.