Sigara akıl sağlığını bozuyor! Pasif içiciler de tehlike altında

Sigara içenlerin genetik verilerini inceleyen bilim insanları, sigaranın bipolar bozukluğa ve depresyona yol açtığını belirledi.

Akşam

Danimarkalı bilim insanları, sigaranın zararlarına yönelik yeni bir çalışma yaptı. İngiltere merkezli biyolojik veri bankası Biobank'teki 350 bin kişiye ait genetik verileri, Aarhus Üniversitesi'nden bilim insanları inceledi.

Araştırmanın başındaki Doug Speed, verilerini kullandıkları insanların yüzde 90'ının 20 yaşından küçükken sigara içmeye başladığı ve 30'lu yaşlardan sonra zihinsel rahatsızlıklar sebebiyle hastanede tedavi gördüklerini söyledi. Bilim insanı, sigaranın özellikle bipolar bozukluğa ve depresyona yol açtığına da dikkat çekti.

Speed, tütün mamullerini tüketenlerde "sigarayla ilişkilendirilen" genlerin olduğunu gözlemlediklerini de söyledi. Speed, "Sigara içmek zihinsel rahatsızlıklara neden oluyor. Akıl hastalığı sebebiyle hastaneye yatma riskini yüzde 250 oranında artırdığı gözlemlendi.

Sigara içmeyen kişilerde, sigara içen kişilere kıyasla ruhsal bozuklukların ortaya çıkma olasılığı daha düşük" ifadelerini kullandı.