Sıcak havada beslenme hayati önemde... Fazla karbonhidrat beyin kanamasına yol açıyor

Sıcak hava, karbonhidrat ağırlıklı beslenme beyin kanaması riskini de beraberinde getiriyor. Uzmanlar korunmak için beslenme ve kontrolsüz kan sulandırıcı uyarısı yaptı.

Travma olmaksızın gelişen spontan beyin kanamaları hayati risk taşıyor. Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Emre Ünal, beyin kanamasının nedenlerini ve korunma yolları hakkında açıklamalarda bulundu: "Beyin kanamasının en sık sebebi, travmadır. Yani düşme, trafik kazası gibi. Ancak bir de travma olmaksızın gelişen beyin kanamaları var. Bunlara spontan beyin kanamaları denir. Spontan beyin kanamalarının en sık sebebi ise tansiyon yüksekliği ve damar yapısının bozuk olması. Damar yapısını bozan sebepler arasında kötü beslenme, kilo fazlalığı, sigara kullanımı, şeker hastalığı gibi kronik hastalıklar var. Yaş ilerledikçe, damar yapısının bozulma ihtimali arttığı için, ileri yaşı da beyin kanaması sebepleri arasında sayabiliriz."

AZ PROTEİN RİSK

"Proteinden az, karbonhidrattan daha fazla beslenmenin ön plana çıkması da beyin kanaması arttıran sebepler arasında. Yapısı bozulan damarın çeperinde ise hasarlanma ve zayıflama olur. Üzüntü, sevinç, öfke gibi tansiyonu anlık yükselten doğal durumlar bu zayıflamış olan çeperde yırtılmalara sebep olabilir. Bu yırtıklardan, damar dışına çıkan kan, beyin dokusu içerisine dağılarak beyin kanamasına yol açar. Bu tarz hastalıklarda, bazı durumlarda kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak gerekir. Kan sulandırıcı kullanmak da, beyin kanaması ihtimalini arttıran bir diğer unsur. Bu sebeple doktor önermediği sürece, rutin olarak aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar kullanmak tehlikelidir."

SİGARAYI BIRAKIN

Beyin kanamasından korunmanın yollarını Ünal şöyle anlattı: "Sigara, sadece akciğeri etkileyen bir alışkanlık gibi algılansa da, tüm vücut üzerinde ki olumsuz etkileri sayısız bilimsel çalışmada ispatlanmıştır. Bunun dışında düzenli egzersiz yapmak, tüm damar sistemini olumlu yönde destekler, yıpranma ihtimalini azaltır. Haftanın 4 günü, sadece tempolu 30 dakika yürüyüş yapmak bile bunun için yeterlidir. Düzenli spor."