BÜLENT ŞANLIKAN
Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ateş Karateke, hastanede uyguladıkları ‘grup yöntemi’ ile sezaryen oranlarını düşürmeyi başardıklarını açıkladı. AKŞAM’a konuşan Karateke, bu yöntem ile birlikte doktorların kendilerini daha güvende hissettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu:
BU ORANLAR KABUL EDİLEMEZ
Ülkemizdeki sezaryen oranları yaklaşık yüzde 53’lere vardı. Sezaryen zaman içinde kadın sağlığı açısından olumsuz etki yaratıyor. Ülkemizde hekimler bu işten çok suçlu görünmüyorlar. Tamam, kararı veren uygulayan bir kadın doğum uzmanı ama bakıldığı zaman kadın doğum uzmanını etkileyen birçok faktör var.
YÜZDE 35 ORANINDA AZALDI
Bunu da çözmek için Sağlık Bakanlığı’nın bir takım çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz. Hekimi koruyucu bir mekanizmanın hayata geçirilmesini önemsiyoruz. Biz de geçen yıl hastanemizde ekipler ve gruplar kurarak yeni bir uygulama başlattık. Kararı tek bir hekime bırakmayacak bir sistem geliştirmeye
Yerinde bir kararsa hayat kurtarıyor
Sezaryen düzgün yapıldığı zaman ve gerektiğinde uygulandığında anne ve bebek hayatını kurtaran çok önemli çok ciddi bir operasyon. Bizim bahsettiğimiz sezaryen oranlarındaki fazlalık anne ve bebek hayatını kurtaran müdahaleler değil. Biz onları zaten yapacağız.
Normal doğumun faydaları
Sezaryen oranları ülkemizde bu şekilde giderse annede oluşabilecek sıkıntılar açısından fark var. Normal doğumda annede enfeksiyon daha az, kanama daha az, hematom yani içeride kan toplanması ya da ikinci ameliyatlar daha az, damar tıkanıklığı, kalp durması daha az. Bir sezaryen yaptığınız zaman ikinci ve üçüncü doğumlar da sezaryen ile sonlanmakta. Yani o doğumla iş bitmiyor. Aynı riskler ikinci ve üçüncü doğumlarda da devam ediyor. Her doğumdaki bir ameliyatın bir önceki ameliyata göre daha sıkıntılı olacağı kesin.