Sezaryeni yüzde 27’den 17'ye düşürdük

Her kadından ikisi sezaryene koştu, doğumun doğal yapısı bozuldu. Sağlık Bakanlığı’nın çalışması ve hastanelerin hassasiyetiyle kadınlar artık yeniden normal doğuma yöneldi.

BÜLENT ŞANLIKAN

Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Ateş Karateke, hastanede uyguladıkları ‘grup yöntemi’ ile sezaryen oranlarını düşürmeyi başardıklarını açıkladı. AKŞAM’a konuşan Karateke, bu yöntem ile birlikte doktorların kendilerini daha güvende hissettiklerini belirterek şu açıklamalarda bulundu: 

BU ORANLAR KABUL EDİLEMEZ 

Ülkemizdeki sezaryen oranları yaklaşık yüzde 53’lere vardı. Sezaryen zaman içinde kadın sağlığı açısından olumsuz etki yaratıyor. Ülkemizde hekimler bu işten çok suçlu görünmüyorlar. Tamam, kararı veren uygulayan bir kadın doğum uzmanı ama bakıldığı zaman kadın doğum uzmanını etkileyen birçok faktör var. 

YÜZDE 35 ORANINDA AZALDI

Bunu da çözmek için Sağlık Bakanlığı’nın bir takım çalışmalar içinde olduğunu biliyoruz. Hekimi koruyucu bir mekanizmanın hayata geçirilmesini önemsiyoruz. Biz de geçen yıl hastanemizde ekipler ve gruplar kurarak yeni bir uygulama başlattık. Kararı tek bir hekime bırakmayacak bir sistem geliştirmeye 

çalıştık. Biz beraberiz bir kararınız varsa bizim de ismimizi yazın diyoruz. Böylelikle hastanemizdeki yüzde 27’lik sezaryen oranını yüzde 17’ye indirdik. Bu da yüzde 35’lik bir azalma demektir. 
Doktorlarımızı bir kanun ya da tüzük şemsiyesi altında toplayabilirsek ülkemizdeki bu olumsuz gidişişe bir dur diyebileceğiz. Ortak alınan kararların sayesinde biz bunun en güzel örneğini verdik. 

Yerinde bir kararsa hayat kurtarıyor 

Sezaryen düzgün yapıldığı zaman ve gerektiğinde uygulandığında anne ve bebek hayatını kurtaran çok önemli çok ciddi bir operasyon. Bizim bahsettiğimiz sezaryen oranlarındaki fazlalık anne ve bebek hayatını kurtaran müdahaleler değil. Biz onları zaten yapacağız. 

Normal doğumun faydaları 

Sezaryen oranları ülkemizde bu şekilde giderse annede oluşabilecek sıkıntılar açısından fark var. Normal doğumda annede enfeksiyon daha az, kanama daha az, hematom yani içeride kan toplanması ya da ikinci ameliyatlar daha az, damar tıkanıklığı, kalp durması daha az. Bir sezaryen yaptığınız zaman ikinci ve üçüncü doğumlar da sezaryen ile sonlanmakta. Yani o doğumla iş bitmiyor. Aynı riskler ikinci ve üçüncü doğumlarda da devam ediyor. Her doğumdaki bir ameliyatın bir önceki ameliyata göre daha sıkıntılı olacağı kesin.