Sağlık Bakanlığı verilerine göre her dört ölümden biri, çoğu zaman belirti vermediğinden sessiz katil olarak adlandırılan, yüksek tansiyona bağlanıyor. Ülkemizde 18 yaş üstü üç kişiden biri, 45 yaş üstü iki kişiden biri yüksek tansiyon hastası. Bunların da yarısı farkında bile değil. Ayrıca hastaların yarısından çoğunun ilaçlarını uygun dozda kullanmadığı biliniyor.
Tansiyon, halk arasında söylendiği şekliyle 13.5/8.5 üzeriyse kalp krizi, felç riskiniz 2 kat, 15,5/9,5 üzeriyse 4 kat, 17,5/10,5 ve üzeriyse 8 kat artıyor. Birçok kişide tansiyon yavaş yavaş yükseldiğinden şikayete yol açmıyor ve fark edilmiyor. Tansiyon yaşla birlikte daha fazla yükseldiğinden, egzersiz yapmayan, çok sık sinirlenen, fazla kilolu olan, sigara kullanan, kolesterol ve şeker sorunu olan, anne baba ve kardeşlerinde yüksek tansiyon olan erişkinlerin, en azından 3 ayda bir tansiyonunu ölçtürmesi gerekiyor. Tek bir ölçümle tanı konup ilaç başlanmaması, 15 gün kadar ev ve iş ortamında ölçümler yapılması öneriliyor.
O halde ne yapılmalı?
Sigara, tuz, alkol: İlk aşamada, sigaranın tamamen kesilmesi, fazla tuz içeren özellikle hazır gıdaların (fast food) yenmemesi, alkol ve şekerli gıda alımının azaltılması veya bırakılması gerekiyor.
Beslenmenin püf noktaları
•Un, patates, pirinç, şeker ve fazla tuz içeren besinler en aza indirilmeli. Margarin yerine soğuk sızma zeytinyağı