Baharla birlikte gelen sağlık, semizotu. Kendine has ekşimsi, tuzlumsu bir bitki olan bu ilkbahar sebzesinin kökeni Orta Asya’ya dayanmakla birlikte Avrupa’da ve Asya’da da yaygın olarak tüketiliyor.
Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, semizotunun 100 gramında 32 kalori bulunduğunu, bu yönüyle diyetlerde de güvenle yer alabileceğini belirtirken “Üstelik bu bahar sebzesi demir, kalsiyum, potasyum ve C vitamininden oldukça zengindir. Diğer yeşil yapraklı sebzelere oranla omega 3 yağ asidi içeriği de daha fazladır” diyor. Buna karşın zengin bir potasyum kaynağı olduğu için kan sulandırıcı ilaçlarla birlikte tüketilmesinin önerilmediğini söyleyen Talak, semizotunun 10 önemli faydasını anlattı, semizotu ile yaratılan 4 değişik lezzetin de tarifini verdi.
KALBİ KORUYOR
Doymamış yağ asitlerinden; özellikle omega-3 yağ asitleri, a-linolenik asit, EPA, DHA, glutatyon, glutamik asit ve aspartik asit bakımından zengin olan semizotu, bu özelliklerinden dolayı kalp damar sağlığını koruyucu etki gösteriyor.
KÖTÜ KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜYOR
İçeriğindeki zengin bileşenler sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olduğu gibi, kan basıncının dengelenmesinde önemli rol oynuyor.
HASTALIKLARDAN KORUYOR
Bakteri ve mantar üremesine karşı koruyucu etkiye sahip olduğundan vücudu hastalık yapıcı mikroorganizmalara karşı koruyor.
BÖBREKTEKİ KUM VE TAŞI DÖKÜYOR
Talak, “İdrar söktürücü ve toksin temizleyici özelliğe sahip olan semizotunun böbrekteki kumu ve taşı döktüğü, dizanteri ve hemoroid problemlerinde olumlu etki gösterdiği çalışmalar ile kanıtlanmıştır” diyor.
KABIZLIĞI ÖNLÜYOR
Baharın şifalı besini, içerdiği yüksek oranlı lifiyle kabızlığı önlüyor, kabızlık çekenlere bağırsakları çalıştırarak fayda sağlıyor.