Obeziteden kansere kadar pek çok hastalık için risk oluşturan rafine şekerin fazla tüketilmesi halinde oluşturduğu psikolojik tepkilere de dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Meslek Yüksekokulu Gıda İşleme Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Vücudumuz, fazla miktarda rafine şeker tüketiminin oluşturduğu fizyolojik tepkileri dengelemek için hormon salgılar. Oluşan bu hormonal tepki de ruh hali değişimlerine, yorgunluğa hatta depresyona neden olabilir ya da seviyesini artırabilir” dedi.
Dengeli tüketilmesi gerektiği bilinmesine rağmen miktarını çoğu zaman ayarlanamayan şeker, bitkilerden elde edilen önemli bir besin maddesi. Gün içerisinde yenilen bazı gıdalar ile şekerin doğal yollardan alınabildiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Ruhan Aşkın Uzel, “Doğal şeker patates, ekmek, süt, pirinç, baklagiller gibi temel gıdalarda mevcut olup birçok meyvede de doğal olarak bulunur. Bu nedenle şekeri vücudumuza almak için mecburen beyaz rafine şekeri tüketmek zorunda değiliz” uyarısında bulundu.