Salgın dönemi hapla yıkandık! Antibiyotik direnci endişe verici

Prof. Dr. Önder Ergönül, salgın döneminde yaygın kullanım nedeniyle antibiyotik direncinin endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı.

Koç Üniversitesi İş Bankası Enfeksiyon Hastalıkları Araştırma Merkezi (KUISCID) Direktörü Prof. Dr. Önder Ergönül, salgın döneminde yaygın kullanım nedeniyle antibiyotik direncinin endişe verici boyutlara ulaştığını açıkladı. Prof. Dr. Ergönül, "Sağlık Bakanlığı antibiyotik direnci konusunda salgın öncesi çok etkili kampanyalar yürüttü, oranlar düşüş gösterdi. Salgın araya girince, Kovid nedeniyle başlarda milyonlarca hastaya antibiyotik verildi. Türkiye adeta antibiyotikle yıkandı. Bu nedenle, özellikle yoğun bakım hastalarında sık rastlanan bazı bakterilerde, ilaçlara yüzde 90'lara varan direnç gelişti. Artan antibiyotik kullanımıyla direncin daha da arttığını gösteriyor. Bu ciddi bir halk sağlığı sorunu" dedi.

BASİT HASTALIK ÖLDÜRÜYOR

Prof. Dr. Ergönül, antibiyotik direnci araştırmasının ilk verilerini şöyle paylaştı: "Gereksiz antibiyotik kullanımının önüne geçilmesi gerekiyor. Artık basit idrar yolu enfeksiyonuna yol açan 'klebsiella' veya pnömoniye neden olabilen 'acinetobacter' gibi bazı bakterilerin dahi ilaçlara karşı direnç geliştirmesi nedeniyle tedavide çaresiz kalınıyor. Bilinen antibiyotikler hakikaten çok dirençli seyrediyor. Bu dirence bağlı ölüm oranları da oldukça yüksek. Bunlardan özellikle bir iki tanesi var ki çok kritik."