Sakız çiğnerken kanser olmayın!

Stres atmak, nefes tazelemek ve keyif için sakız çiğnemenin göründüğü kadar masum olmadığı belirlendi. Dr. Abdullah Sakin, sakızın içinde bulunan mikroplastiklerin kansere bile neden olabileceğini söyledi.

AKŞAM GAZETESİ

AKŞAM Gazetesi'nin AA'dan aktardığı habere göre, tatlı alışkanlık olarak görülen sakız çiğnemenin büyük sağlık sorunlarına yol açabileceği ortaya çıktı. Tıbbi Onkoloji Uzmanı Doç. Dr. Abdullah Sakin, sakızın içindeki mikroplastik parçacıklarının insan sağlığını tehdit ettiğini söyledi.

PARÇACIKLAR KANA KARIŞIYOR

Mikroplastiklerin sakız yoluyla ağızdan alınarak vücuda geçtiğini belirten Sakin, "Bu parçacıklar sindirim yoluyla emilerek kana karışabiliyor. Uzun süreli maruziyetin sindirim sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleriyle ilişkisi olabilir" ifadelerini kullardı.

KALP KRİZİNİ DE TETİKLİYOR

Özellikle solunum yoluyla alınan mikroplastiklerin akciğer kanseriyle ilişkilendirildiğini vurgulayan Sakin, "Mikroplastiklerin doğrudan kansere yol açtığına dair kesin ve geniş kapsamlı kanıtlar henüz yok. Ancak birçok araştırma, bu risklerin göz ardı edilmemesi gerektiğini gösteriyor" dedi. Daha önceki bir araştırmada da insan vücudundaki; özellikle damarlarda biriken nanoplastiklerin kalp kriziyle bağlantılı olduğu saptanmıştı.

ÇOCUKLAR İÇİN TEHLİKE DAHA BÜYÜK

Özellikle çocukların sakıza olan ilgisinin daha fazla olduğunu belirten Abdullah Sakin, bu durumun tehlikeyi artırdığını söyleyerek şöyle konuştu: "Renkli ambalajlar, tatlandırıcılar ve çeşitli aromalar çocukları cezbediyor. Mikroplastiklere en uzun süre maruz kalacak grup da bu yaş grubudur. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren alışkanlıkları şekillendirmek ve sakız tüketimini sınırlandırmak önemlidir."

5 milimetreden küçük plastik parçacıkları insan vücuduna giriyor; ölümcül sonuçlara neden oluyor.