Sakız çiğnemek ağzımızı koruyor

Diş etlerinin sert gıdalarla karşılaşmasının önemine dikkat çeken uzmanlar, sakızın ağız sağlığını koruduğunu belirtti. Dr. Güler, “Sakız mekanik temizlikle bakterilerin çoğalmasını engelliyor” dedi.

Üsküdar Diş Hastanesi Periodontoloji Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Kübra Güler, yiyecekler ve diş eti sağlığı arasındaki ilişkiyi değerlendirdi. Güler, "Diş etleri dişleri çepeçevre sararak alttaki kemiği mekanik etkenlerden koruyan bir kılıf görevi görür. Bu kılıfın her daim etkili çalışması ve görevini tam anlamıyla yerine getirebilmesi için sürekli talim yapması gerekir. Burada bahsedilen talim, diş etlerinin sert gıdalar ile karşılaşmasıdır" diyerek şöyle devam etti:

ŞEKER DİŞ ETİNİ VURUYOR

"Abur cuburlar, fast food dediğimiz hazır ve kolay gıdalar hep hızlı ve lezzetli bir tüketimi hedefliyor. Dolayısıyla ağız; dişler, diş etleri ve eklem olarak bütünsel düşünüldüğünde, çok da iyi çalışmıyor. Dolayısıyla diş ve diş etlerimizi aktif tutabilmek adına daha ziyade pişmemiş ve bütün gıdalara yönelmemiz gerekiyor. Şeker tüketiminin diş etlerine bilinen bir etkisi yoktur, fakat ağızdaki mikroorganizmalar şekeri çok kolay fermente ettiği için ağızda hastalık yapan bakteri dengesini bozuyor. Yani diş eti hastalığının şiddetini artırabiliyor. Sakız, ağız sağlığını koruması açısından etkinliği çalışmalar ile kanıtlanmış tek gıdadır denebilir. Hem çiğnenmesi ile mekanik temizlik sağlar hem de içeriğindeki ksilitol bakteri çoğalmasını önleyici etkiye sahiptir. Bu açıdan sakız çiğnenmesi günlük rutinimiz haline gelebilir."