İnsan ömrünün giderek uzaması sağlıklı yaşlanmanın önemini çok daha artırdı. Yaşlılıkta sağlıklı ve dinç olabilmenin en etkili yollarından biri de hiç şüphesiz hareketsizlikten kaçınmak! Hareketin hayati önemi yapılan pek çok araştırmayla ortaya konulurken ne yazık ki günümüz insanı giderek hareketsizleşiyor. Bu da gençlikte çok anlaşılmasa da ileri yaşları kara kışa çevirebiliyor.
HER YERDE SPOR
Acıbadem Fulya Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı, Spor Hekimi Prof. Dr. Tolga Aydoğ, egzersizin kas iskelet sisteminin gelişmesinden tüm hücrelerimizin daha etkin çalışmasına, kalp damar sisteminden ruh sağlığımızın korunmasına dek pek çok fayda sağladığını vurgulayarak ihmal edilmemesi gerektiğini söylüyor. Ev temizliğinden bahçeyle uğraşmaya, çocuklar ve torunlarla oynamadan köpek gezdirmeye her türlü ‘düşük şiddetli aktivitenin’ bile sağlığa faydası olduğunu belirten Prof. Dr. Aydoğ “Fiziksel aktivite her yaş için olmazsa olmaz bir gereksinimdir. Çocukluk döneminde, yetişkin ve yaşlılardan daha yoğun ve şiddetli düzeyde fiziksel aktivite yapmak gerekir” dedi. Egzersizin
İYİ BİR YOL YETER
Sağlıklı yaşlanmanın yolunun hareketliliğimizi ve fiziksel aktivitemizi artırmaktan geçtiğini belirten Prof. Dr. Aydoğ “Bu amaçla ayakkabıdan ve yürünecek güvenilir bir yoldan başka bir şeye ihtiyacımız yok aslında. Ana hedef günde 10 bin adım!” dedi.
Reel hedefler koyun!
Spor yaparken gerçekçi hedefler konulması gerektiğini, aksi halde faydanın zarara hatta hayat kaybına yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Tolga Aydoğ, spora başlamadan önce sağlık kontrolünün gerektiğini belirtti.
Bir durak önce inin!
İşe giderken toplu taşıma araçlarını tercih edin.
işyerinde dört adımda egzersiz
Kollarınızı omuz hizasına kadar kaldırın, dirseklerinizi bükün ve gövdenizi öne doğru alın. Bu hareketi 4-5 kez tekrarlayın.
Bir elinizle kafanızı yana doğru eğerken, diğer elinizi dirsekten bükülü şekilde arkadan belinize doğru alın. 4-5 kez tekrarlayın.
Ellerinizi belinizden ayırmadan dirseklerinizi arkadan birbirine doğru yakınlaştırmaya çalışın. 20-30 kez tekrarlayın.
Elleriniz yanınızda dik bir şekilde durmaya çalışın ve omuzlarınızı yukarı ve geriye doğru alın. 30 kez tekrarlayın.
Çağın hastalıklarına yakalanmamak için OTURMAYIN!
Fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde ölüme neden olan risk faktörleri arasında dördüncü sırada yer alıyor. Prof. Dr. Tolga Aydoğ, hastaların hangi ilacı alırlarsa alsınlar diyetlerine dikkat etmedikleri ve egzersiz yapmadıkları sürece hastalıklarını kontrol altına alamayacakları uyarısında bulunuyor. İşte, fiziksel hareketsizliğin neden olduğu o hastalıklar; Diyabet, obezite, hipertansiyon, kalp ve damar hastalıkları, kas ve iskelet sistemi bozuklukları ve kanser.
Evde de hareket!
Şınav çekme: İster kapıda/duvarda, ister yerde diz veya ayak parmakları üzerinde çekilebilir.
Mekik çekme: Dizleriniz ve kalçanız hafif bükülü şekilde yere yatın. Bu şekilde yatarken, gövdenizi yerden kaldırın ve 5 saniye durun.
Sandalyeye oturup kalkma: Kollarınızı gövdede çaprazlayacak şekilde kanepe/sandalyeye oturup kalkın. Bu bacak kaslarını kuvvetlendiriyor.
Merdiven inip/çıkma: Bu fiziksel aktivite olmasına karşın, isterseniz bunu tempolu olarak yapabilirsiniz.