Sağlıklı beslenme gebeliği güçlendiriyor

Tüp bebek tedavisinde başarının artmasında sağlıklı beslenmek çok önemli. Özellikle folik asit, D vitamini, omega-3 yağ asitleri gibi besin öğeleri bolca tüketilmeli.

AZİME KAHYA

Doğal yollar ile gebe kalamayan çiftlerin uyguladığı tüp bebek (IVF) tedavisi ile her yıl milyonlarca çift çocuk sahibi oluyor. Memorial Bahçelievler Hastanesi Kadın Hastalıkları Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Doç. Dr. Taha Takmaz, "Doğru beslenme üreme hücrelerinin (yumurta ve sperm) kalitesini artırır. Rahmin embriyo tutunması için uygun bir ortam oluşturmasını destekler. Folik asit, D vitamini, omega-3 yağ asitleri, çinko ve antioksidanlar gibi besin öğeleri, tüp bebek tedavisinin başarısını artırmada önemli rol oynar. İdeal vücut ağırlığının sağlanması için mutlaka egzersiz yapılmalı. Kafein tüketimi sınırlandırılmalı, alkol ve sigara tüketilmemeli."

MEYVEYİ SOFRANIZDAN EKSİK ETMEYİN

Doç. Dr. Taha Takmaz, tüp bebek tedavisinde önerilen başlıca besinleri şöyle sıraladı: "Yumurta: Kolin ve kaliteli protein içeriği ile yumurta gelişimini destekler. Balık: Omega-3 yağ asitleri içerir, iltihaplanmayı azaltır. (Özellikle somon, uskumru, sardalya) Ispanak, Brokoli, Lahana: Folik asit içerir, embriyo gelişimini destekler. Roka, marul, pazı: Hormon dengesine yardımcı olur. Çilek, yaban mersini, portakal: C vitamini ve antioksidan bakımından zengindir. Nar: Rahim sağlığını iyileştirir, kan akışını artırır. Avokado: E vitamini ve sağlıklı yağlar içerir, embriyo gelişimini destekler. Zeytinyağı, ceviz, keten tohumu. Badem: Omega-3 yağ asitleri açısından zengindir. Tam tahıllar: Kan şekerini düzenleyerek hormonal dengeyi korur. Yoğurt ve kefir: Bağışıklık sistemini destekler. Su: Vücudu nemlendirir, toksinlerin atılmasını sağlar."