Lahanadan kornişona, fasulyeden havuca, karnabahardan patlıcana, biberden kavuna birçok çeşidiyle kış sofralarının vazgeçilmezi olan turşu, kendine has lezzetiyle mutluluk veriyor. Acıbadem Göktürk Tıp Merkezi ve Acıbadem Zekeriyaköy Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Müge Güzey Akansel, sadece sirke ve tuzla yapılan ve koruyucu içermeyen ev turşusunun 8 faydasını anlattı, önemli uyarılar ve önerilerde bulundu.
Kalp hastalıklarına karşı korur!
Sağlıklı kişilerde turşu tüketimi kalp damar hastalıklarına karşı koruyor. Turşunun içerdiği yüksek sodyum oranının; tansiyon, diyabet, böbrek ve mide hastalığı olanlar için turşuyu temkinli yaklaşılması gereken besin.
Bağışıklığı güçlendirir
Turşunun bağışıklık sistemini koruyucu etkinliği turşuyu oluşturan sebze ve meyvelerin kendi özellikleriyle yapıyor.
Kabızlığa iyi gelir
Yüksek lifli sebze ve meyvelerden yapılan turşular bu yolla da dışkı hacmini artırarak, metabolik atıkların vücuttan daha rahat atılmasını sağlayıp kabızlığa iyi geliyor.
Kan şekerini dengeler
Yemekle beraber yenildiğinde öğünün mideyi terk etme süresi yavaşlıyor, insülin salınımı dengeleniyor ve dengeli kan şekeri elde ediliyor.
Antioksidan çeşitliğinin faydası
Turşuyu oluşturan sebze ve meyveler bağışıklık sistemini kuvvetlendiren birçok vitamin, mineral ve antioksidanları içeriyor. Tek bir çeşit turşudan ziyade farklı sebzelerin turşularını tüketmek vücuda alınan antioksidan çeşitliliğini artırdığından daha fayda sağlıyor.
Kansere etkili!
Sebzelerin her biri ayrı bir antioksidandan zengin olduğu için serbest radikallere karşı zengin antioksidan kapasiteyle mücadele ediyorlar. Özelikle sarımsak ve karnabahar turşusunda bulunan flavonoidlerin antioksidan kapasitesi daha da yüksek.
Metabolizmayı hızlandırır
Turşu metabolizmayı hızlandırması, kabızlığa karşı etkili ve düşük kalorili olmasından dolayı diyet yapanların zayıflamasına yardımcı oluyor. Tokluk süresini uzatarak da ayrıca bu sürece destek sağlıyor.
Sporcularda krampları azaltır
Yapılan egzersiz sırasında terle birlikte sıvı kaybına neden oluyor. Sporcuların turşu suyu tüketiminin egzersiz sonrasındaki krampları azalttığı belirlendi.