Sağlık Bakanlığı’ndan kanser kayıt sistemi

Kanserin erken teşhisi ve yönetimi için kayıt sistemine geçiliyor. Bu kapsamda aile hekimlerinin kanser taramalarına katılımı artırılacak.

Betül OĞUZ / ANKARA 

Kanser hastalığının Türkiye’deki gelişimini takip etmek isteyen Sağlık Bakanlığı kolları sıvadı. Kanser hastalığının izlenmesi ve yönetimi için kanser kayıt sistemi geliştirecek olan bakanlık, SGK, üniversiteler ve STK’larla koordineli olarak çalışacak. Bu kapsamda öncelikle vatandaşların kanser taramalarına katılmaları için farkındalığı artıracak kampanyalar düzenlenecek ve aile hekimlerinin kanser taramalarına katılımı artırılacak. Bununla birlikte kanser kayıtçılığı için uygun yazılım altyapısı oluşturulurken, kayıtçılığı yapacak alanında uzman personeller yetiştirilecek.

GEZİCİ TARAMA ARAÇLARI

Kayıt sistemine ülkenin her yerine ulaşılabilmesi için gezici tarama araçlarının sayısı artırılacak. Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM) açılacak. Türkiye Kanser İstatistikleri’nde yer alabilecek veri kalitesine sahip il sayısı 18’e; meme, Kolrektal kanseri tarama oranları da sırasıyla yüzde 60, yüzde 85 ve yüzde 40’a yükseltilecek.