Sağlık Bakanı Koca pazartesi başlayacak yeni sistemi anlattı! Onay vermeyen randevuya gidemeyecek

Randevu alıp muayenesine gelmeyen hastaların kilitlediği sistemde değişikliğe gidiliyor. Yeni uygulama pazartesi günü başlıyor. Randevu gününden bir gün önce saat 20.00'ye kadar mutlaka onay verilecek, Onaylanmayan ya da iptal edilen randevuda yeni öncelik talep bırakanların olacak, kanser hastaları ile 65 yaş üstü vatandaşların onay vermesine gerek yok, randevuya iki defa gelmeyen aynı branştan 15 gün boyunca yeni randevu alamayacak.

Azime Kahya

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Ulusal Sağlık Değerlendirme ve Koordinasyon Toplantısı'nın ardından kameralar karşısına geçti; Merkezi Hekim Randevu Sistemi'ndeki (MHRS) yeni düzenlemeleri anlattı. Bakan Koca, pazartesi günü itibarıyla onaylı randevu dönemine geçileceğini bildirdi. Böylece randevusu olan hastaların bir gün önce saat 20.00'ye kadar onay vermesi gerekecek.

65 YAŞ ÜSTÜ MUAF

Boş kalan randevuda öncelik, talep bırakan hastada olacak. Yeni sistemden kanser hastaları ile 65 yaş üstü vatandaşlar ise muaf tutulacak. Onaylı randevu sistemi sayesinde hastaların taleplerine 24 saat içinde cevap vermeyi hedeflediklerini belirten Bakan Koca, "Taleplerin etkin şekilde karşılanabilmesi için ise Randevu Koordinasyon Merkezi'ni devreye alıyoruz. Bu merkezin faaliyetlerini şahsen takip edeceğim" şeklinde konuştu. Daha önce iki kez randevusuna gelmeyenlerin 15 gün tüm branşlardan randevu alamamasına yönelik tedbir alınacağı açıklamıştı. Bakan Koca, bu uygulamadan vazgeçildiğini belirtti. Mevcutta uygulanan aynı branştan randevu alamama uygulaması ise devam edecek.

2028'DE TÜM AŞILAR % 100 YERLİ OLACAK

Kullanılan her 100 kutu ilacın 91'inin; değer bazında ise 57'sinin Türkiye'de üretildiğini dile getiren Fahrettin Koca, "Hedefimiz ihtiyacımız olan tüm aşıların Türkiye'de üretilmesidir. Bağışıklama programındaki diğer bütün aşılar da Hıfzıssıhha'da üretilecek. 2028'de ise tüm aşılar yüzde 100 yerli üretim olacak" diye konuştu.

1.4 MİLYON ÇİFTE SMA TARAMASI

Sağlık Bakanı Koca, SMA'nın önlenmesi amacıyla başlatılan taramalara ilişkin verileri paylaştı: "Evlilik öncesi SMA Taşıyıcı Tarama Programı kapsamında 1 milyon 400 binden fazla çifti taradık. Yeni doğan SMA Tarama Programı'nda 2 milyon 200 binden fazla bebeğimiz için tarama yaptık. Erken tanı, tedavi başarımızın yüzde 90'ın üzerine çıkmasını sağladık."

81 MİLYON RANDEVUYA GİDİLMEDİ

Bakan Koca, randevulu ve randevusuz bakılan sayısının neredeyse eşit olduğunu belirtti. Geçen yıl 23 milyon kişinin en az bir randevusuna gitmediğini söyleyen Sağlık Bakanı, şöyle devam etti: "Gelinmeyen toplam randevu sayısı 81 milyon. Üç- dört saat kala iptal edilen randevu sayısı ise 21 milyon. Bu gibi sebeplerle randevu kapasitesinin yüzde 30'u kullanılamadı."