Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Maskeyi eylül sonu atabiliriz

'Aşılanan sonbaharda maskeyi çıkarabilir' Bakan Koca, ‘maskesiz hayat' için ilk kez tarih verdi, aşılamaya dikkat çekti. Sağlık Bakanı Koca, toplumsal bağışıklığın bu yaz yakalanabileceğini belirterek, “Sonbaharda aşı olanların maske takma zorunluluğu kalkabilir'' dedi.

AA

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı. Bazı Bilim Kurulu üyelerinin maske takmanın bırakılabileceği tarih olarak ekimi işaret etmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Koca, şunları söyledi: "Prof. Dr. Uğur Şahin, BioNTech aşısı için %90'ın üzerinde bulaşıcılığı önlediğini söylemişti ama diğer aşılarla ilgili emin değiliz. Yüzde 60-70 aşılama bitmedikçe maskenin devre dışı kalmasını önermiyoruz. Bu eylül sonrası devreye girer. Aşılamayı sağlayarak bu dönemde okulların, üniversiteler dahil olmak üzere normal hayata dönecek şekilde açılmasını hedefliyoruz. Toplumsal bağışıklığın olduğu dönemde maskeyi daha çok enfeksiyonu olanların takmasını önemsiyoruz. Şimdi 2 metre mesafeyi korumanız halinde maske takmanız gerekmez."

12 MİLYON DOZ GELİYOR

"Uğur Hoca 'Bu haftadan itibaren gelecek hafta sonuna kadar 12 milyon aşıyı peyderpey gönderiyoruz' dediler.

Eğer 30 milyon aşı gelir, takvim işlerse haziran sonu 20 yaşa kadar ineriz. Aşılama oranları giderek yükseliyor. Eylülde yerli aşı devreye girdiğinde zaten herkesi aşılamış olacağız. O dönemde yerli aşı daha çok hatırlatıcı doz olarak devreye girecek. Vatandaşımızın bir kısmı yerli aşıyı bekliyor. Eylül için bunu planlıyoruz."